Τουλάχιστον 22 οι νεκροί του ναυαγίου στη Σάμο

Σάμος

Ανέβηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 22 ατόμων στο νοσοκομείο Σάμου, μεταξύ αυτών και τριών παιδιών.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 12 γυναίκες, έξι άνδρες, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

 

13 φωτογραφίες

Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου.Ένα σκάφος τέτοιου τύπου χωράει 10-15 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των 36 διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, γεγονός που προκαλεί φόβους για περισσότερα θύματα.

Περίπου επτά άτομα αγνοούνται ακόμα.

Στο Λιμεναρχείο της Σάμου, έχουν μεταφερθεί 36 μετανάστες: 32 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με συμπτώματα υποθερμίας. Ένας ακόμα άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σάμου για προληπτικούς λόγους.

Από τους άνδρες διασωθέντες οι 23 είναι Σομαλοί, δύο από την Ερυθραία και δύο Σύροι, ενώ από δύο από τις γυναίκες προέρχονταν από τη Συρία και μία από την Ερυθραία.

Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου. Από τα ξημερώματα είχε ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, η οποία σταμάτησε το βράδυ της Δευτέρας και θα συνεχιστεί με το πρώτο φως της ημέρας.

Το γιοτ αναποδογύρισε περίπου 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με τέσσερις κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε δεμένη, όπως συνηθίζεται στα ιστιοφόρα, και μία μικρή λέμβος.

Δεν είναι γνωστά τα αίτια του ναυαγίου και οι ερευνητές προσπαθούν να τα καθορίσουν μέσα από τις μαρτυρίες των μεταναστών.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Οι διακινητές δεν έχουν βρεθεί.

Οι λιμενικοί μιλούν για στιγμές που δεν θέλει να ζήσει κανείς και αναφέρονται στην εικόνα της μητέρας που βρέθηκε αγκαλιά με το ενός έτους κοριτσάκι της.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος είναι νεαρής ηλικίας.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 4 το πρωί-  ένα φορτηγό πλοίο, τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Νωρίτερα στην περιοχή είχε φτάσει το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», το οποίο αποδεσμεύτηκε, ενώ αργότερα το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα αντικαταστάθηκε με ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι.

Το ναυάγιο είναι το σοβαρότερο με μετανάστες που σημειώνεται στη Σάμο από το 2007.

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες και ενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ