Πρόταση για Μνημείο και Μουσείο Ελληνισμού στην Αθήνα

ΤΗΣ ΖΕΤΑΣ ΚΑΡΑΣΠΗΛΙΟΥ

neoskosmos.com

Την αποκαλούν η καλή νεράιδα των μουσείων και πρέσβειρα του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Εθνολόγος–κοινωνιολόγος, με πολυετή δράση, παρασημοφορήθηκε τρεις φορές από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με την τιμητική διάκριση «di Cavalliere O.S.S.I dell’Ordine della Stella della Solidarieta Italiana», από τον πρόεδρο της Γαλλίας και το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά της στην προβολή του Ελληνικού πολιτισμού σε αυτές τις χώρες και των αντίστοιχων πολιτισμών στην Ελλάδα.

Η Λίλα ντε Τσάβες–Χρονοπούλου, έχει κάνει σκοπό ζωής τα τελευταία 30 χρόνια να ζωντανέψει τα Μουσεία της πατρίδας μας και καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τα αναδείξει σε φιλόξενες κοιτίδες πολιτισμού, με ανοιχτές πόρτες στο πλατύ κοινό. Ως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Μεσογείου, με έδρα το Παρίσι, μέλος του Δ.Σ. του European Museum Forum Council of Europe, με έδρα το Λονδίνο, πρόεδρος της Ελληνικής ‘Ένωσης Φίλων Μουσείων και γενική γραμματέας της αντίστοιχης Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο προκειμένου να προβάλλει τον Ελληνικό πολιτισμό και τους θησαυρούς του, αλλά να προκαλέσει και συνέργειες που φέρνουν τους λαούς πιο κοντά μέσω της ιστορίας και της λαογραφίας. Η κ. Λίλα ντε Τσάβες μιλά αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο» για τις δραστηριότητες της, το όραμα της να γίνει ένα Μνημείο και ένα Μουσείο του Ελληνισμού στην Αθήνα, για το διαγωνισμό «Ζωγραφίζοντας την Ελλάδα» με τη συμμετοχή παιδιών των ομογενών μας με θέμα το φως, τα χρώματα και αρώματα της Πατρίδας μας και τα μελλοντικά της σχέδια.

H κ. Τσάβας-Χρονοπούλου με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον

H κ. Τσάβας-Χρονοπούλου με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον

HERITAGE & MUSEUMS

Η μισή οικογένεια μου βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του παππού μου που αναζήτησε και βρήκε μια δεύτερη πατρίδα εκεί, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια μου, μεταξύ των οποίων και οι δυο αδελφές μου είναι στη Γαλλία. Δηλαδή, το ζήτημα της μετανάστευσης το έχουμε ζήσει οικογενειακώς, όπως και πολλές άλλες οικογένειες Ελλήνων, στις δύσκολες εποχές. Σπούδασα Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στη Γενεύη, ασχολήθηκα χρόνια με τη μελέτη του κοσμήματος και της αργυροχρυσοχοΐας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και με εξειδίκευση στα ιστορικά υφάσματα, κοσμήματα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να φέρω τους απλούς πολίτες στα Μουσεία και να τους συσπειρώσω γύρω από τους πολιτιστικούς αυτούς φορείς.

ορείς που συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναπτύσσοντας παράλληλα αυτή τη μορφή εθελοντισμού για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις παράπλευρες δράσεις των μουσείων. Με σκοπό να πείσω όλο και περισσότερο κόσμο να «υιοθετήσει» ένα μουσείο δημιούργησα πριν από 10 χρόνια στην Αθήνα την Αστική Μη κερδοσκοπική Οργάνωση «Heritage and Museums – Κληρονομιά και Μουσεία», με την οποία διοργανώνω εκδηλώσεις, που αποτελούν ευκαιρίες για να έρθει κόσμος στα Μουσεία και να γνωρίσει από κοντά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις μας, θα αναφέρω το θεσμό πια «Ζωγραφίζοντας την Ελλάδα» με συμμετοχή παιδιών από όλα τα ελληνικά σχολεία. Φέτος ο θεσμός αυτός επεκτείνεται στην Ευρώπη με τη συνδρομή της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή παιδιών των Αποδήμων Ελλήνων. Δηλαδή, καλούνται τα παιδιά των ομογενών, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, να ζωγραφίσουν την Ελλάδα, μέσα από τη δική τους αθώα ματιά με θέμα «Φως και Χρώμα της Ελλάδας» και «Ήρωες, Θεοί, Ηγέτες». Πέρυσι, το πρώτο βραβείο πήρε μαθήτρια από την Αττική για την απεικόνιση του Παρθενώνα και είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Βέλγιο με ξεναγήσεις σε παγκοσμίου φήμης μουσεία. Όλα τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα που τα συνοδεύουν είναι προσφορά του «Heritage & Museums».

ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ένα μουσείο Ελληνισμού χρειάζεται να ιδρυθεί στην Αθήνα. Πρόκειται για μια παλαιά ιδέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων, που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με πρώτη σκέψη να γίνει ένα μνημείο των Ελλήνων της Διασποράς και συγχρόνως να δημιουργηθεί ένα μουσείο με όλα τα ενθύμια που θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε σε μια αμφίδρομη σχέση. Φανταστείτε, αυτό το σημαντικό και σπάνιο υλικό από όλο τον κόσμο από την πρώτη μετανάστευση των Ελλήνων μέχρι σήμερα πόσο σημαντικό θα ήταν για να τονίσει την Ελληνικότητα και την εξέλιξη του Ελληνισμού ανά των αιώνων.

Ο Ελληνισμός μας στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική είναι μια μεγάλη δύναμη και παντού πρωτεύει… Πρωτεύει, βέβαια, επειδή στο εξωτερικό βρίσκουμε οργανωμένες κοινωνίες, αυτό που μας λείπει στη Πατρίδα μας, δυστυχώς. Δεν έχουμε την έννοια της ομαδικότητας και της συλλογικότητας, το οποίο μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Οι Έλληνες της Διασποράς χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στις τοπικές κοινωνίες των χωρών που ζουν και δημιουργούν τόσους αιώνες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εχω επισκεφθεί για την προβολή και την προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς πολλές χώρες του κόσμου – Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Μεξικό, Λατινική Αμερική, Σιγκαπούρη, Ρωσία, Ιορδανία κ.α. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα ταξίδια με διαλέξεις και εκθέσεις που έχουμε διοργανώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, στην Αμερική, όπου πήρα βραβείο από το Αμερικανικό Κογκρέσο για τις διαπολιτισμικές μου σχέσεις και τις προσπάθειες γνωριμίας του Ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ, όπου συνάντησα τον κ. Κλίντον κ.α.