Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Μαίου 2014

Ο απόηχος της δημοσιοποίησης της λίστας με τις εκροές κατά την κλειστή περίοδο του Μάρτη του 2013, οι επαφές του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γερμανία, αλλά και δικαστικά θέματα, όπως η υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων κοριτσιών από δύο Κύπριους, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.
Η “Αλήθεια”, με πρωτοσέλιδο τίτλο “Μεγάλο φιάσκο η λίστα με τις εκροές”, γράφει ότι η επιπολαιότητα της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει στη Βουλή τη λίστα με τις εκροές στην κλειστή περίοδο χωρίς πρώτα να ελεγχθεί η ακρίβεια και η νομιμότητα των πράξεων και η δημοσιοποίηση της λίστας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, αποδείχθηκε 24 ώρες μετά ότι έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτε. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγεί την Κυβέρνηση στη δημιουργία ειδικού μηχανισμού μέσω του οποίου θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο. Γράφει επίσης ότι νέα θεραπεία για τη θαλασσαιμία γεννά ελπίδες και Κύπριοι ασθενείς θα συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα.
Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Βρέθηκαν ροζ βίντεο και με άλλα κορίτσια” γράφει ότι τέσσερις βιντεοταινίες που παρουσιάζουν κορίτσια σε ερωτικές περιπτύξεις περιλαμβάνονται στα τεκμήρια που έχει στα χέρια της η αστυνομία στην υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στη Λάρνακα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι νοθευμένα και μη ασφαλή ελαιόλαδα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και αμέσως σήμανε συναγερμός στις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Κύπρου. Αναφέρει ακόμη ότι επιστολή έκκληση προς τη Βουλή να επισπεύσει την έγκριση νομοσχεδίου για προαγωγές χωρίς μισθολογικές αυξήσεις μέχρι το 2017 απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Η Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μεγάλη δυσφορία στους αυτοτελώς” γράφει ότι μεγάλη δυσφορία επικρατεί ανάμεσα στους αυτοτελώς εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το ποσό της εισφοράς τους, την οποία καλούνται να καταβάλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πρώτη τριμηνία του 2014. Επίσης, γράφει ότι για την 39χρονη μητέρα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή χθες μπροστά στα μάτια του πεντάχρονου γιου της. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές της Τρόικας και γράφει ότι Συνεργατισμός και Τράπεζα Κύπρου θα είναι στο μικροσκόπιο της Τρόικας.

“Ο Φιλελεύθερος” στο πρωτοσέλιδό του θέμα με τίτλο “Καταρρέει η λίστα των `εκροών`” γράφει ότι αλαλούμ εγκληματικών διαστάσεων προκλήθηκε με τη δημοσιοποίηση των πράξεων εξαγωγής συναλλάγματος που έγιναν στις δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, κατά την περίοδο που ήταν κλειστές οι τράπεζες, 16 – 27 Μαρτίου 2013 και προσθέτει ότι η δημοσιοποίηση της λίστας από τη Βουλή ατεκμηρίωτων στοιχείων σκεπάζει το σκάνδαλο. Γράφει επίσης ο `Φ` ότι το γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου ανέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στο Βερολίνο σε δεξαμενή σκέψης. Ακόμα, αναφέρει ότι αγώνας δρόμου γίνεται για την 6η έδρα για τις ευρωεκλογές της 25ης του Μάη.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Μίζες με ονοματεπώνυμο” γράφει ότι οι επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε Uniastrum και Banka Transilvania οι οποίες συνέβαλαν στη διόγκωση της ζημιάς στις τράπεζες στα 19 δις ευρώ, οδηγώντας τελικά τη χώρα στο μνημόνιο, αποτελούν μια από τις πολλές υποθέσεις, οι οποίες έπρεπε να βρίσκονται ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ομάδες εργασίας συστήνουν ΑΚΕΛ και το τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Αναφέρει ακόμη ότι Κυβέρνηση και Τρόικα παρακάμπτουν τον κοινωνικό διάλογο για το Γενικό Σύστημα Υγείας και η δημόσια υγεία είναι στο σφυρί.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Ραλίστες, προσοχή, οι κάμερες επιστρέφουν” γράφει ότι σταθερές κάμερες εγκαθίστανται στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν κάποιοι να χρησιμοποιούν την τριών χιλιομέτρων λεωφόρο για αγώνες ταχύτητας. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης υπεραμύνθηκε της θέσης του για τη δημοσιοποίηση της λίστας των εκροών την κλειστή περίοδο του Μάρτη του 2013 αλλά πολλές εταιρείες που βρίσκονται στον κατάλογο διαψεύδουν ότι έπραξαν κάτι παράνομο. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη του Βρετανού Εργατικού Εντ Μίλιμπαντ που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός.

Η επίσης αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” γράφει στο κύριό της θέμα για την αντίδραση των χρηματιστηρίων μετά τη δήλωση από τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει τρόπους εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία και κάλεσε τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είχαν αναγγείλει για την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαΐου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε από τη Γερμανία ότι σύντομα θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για διευκολύνσεις από τη Λευκωσία σε Γερμανούς υπηκόους σε περίπτωση απομάκρυνσής τους από τη Μέση Ανατολή. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία των βετεράνων του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)