Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν δημοσιογράφοι έπειτα από οκταετή κράτηση χωρίς δίκη

Αγκυρα, Τουρκία
Τρεις δημοσιογράφοι -μεταξύ των οποίων η ιδρύτρια και διευθύντρια του εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού Özgür Radyo- οι οποίοι παρέμειναν προφυλακισμένοι επί σχεδόν οκτώ χρόνια εν αναμονή της δίκης τους με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη, σε εφαρμογή νέου νόμου που θέτει ως ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης κατηγορούμενου τα πέντε έτη.

Πρόκειται για την Φισούν Ερντογάν, η οποία έχει την τουρκική και την ολλανδική υπηκοότητα, τον Μπαϊράμ Ναμάζ, χρονογράφο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Atilim και τον Αρίφ Τσελεμπί, δημοσιογράφο του ίδιου εντύπου, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Τούρκων δημοσιογράφων TGS.

Καταδικάστηκαν σύσσωμοι τον Νοέμβριο του 2013 σε ισόβια κάθειρξη, μαζί με άλλους 20 συγκατηγορουμένους τους, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα MKLP, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία και θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση».

Αντιμετώπιζαν, επίσης, την κατηγορία της απόπειρας «ανατροπής της συνταγματικής τάξης διά της βίας».

Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης που έχουν υποβάλλει στην καταδικαστική απόφαση.

Οργάνωση που υποστήριζε την Ερντογάν, την πιο γνωστή από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, ανέφερε στο Twitter ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης αποφυλακίστηκε από τη φυλακή του Γκέμπζε.

Στις αρχές Μαρτίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο που μειώνει στα πέντε από τα δέκα χρόνια το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς δίκη.

Οι οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας για τον αυταρχισμό της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Οι σημερινές αποφυλακίσεις «μας δίνουν ξανά μια ελπίδα για την εκστρατεία μας που στοχεύει στην αποποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη μας για εκείνους που παραμένουν ακόμη πίσω από τα κάγκελα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μόγκενς Μπλίχερ Μπέρεγκορντ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, 32 δημοσιογράφοι παραμένουν στις τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενοι κυρίως για συνεργασία με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό