Η Κωνσταντινούπολη χορεύει σήμερα σε Κρητικούς ρυθμούς

Η Κωνσταντινούπολη χορεύει σήμερα σε Κρητικούς ρυθμούς

Στις 9 Μαΐου 2014 εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης και οι προξενικές αποστολές των κρατών μελών τής Ε.Ε. στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, διοργανώνουν σε όλο το μήκος του πεζοδρόμου Ιστικλάλ (Λεωφόρος Πέραν) το 2ο Street Festival.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν καλλιτεχνικά σχήματα από διάφορες χώρες τής Ε.Ε., προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στις εκδηλώσεις αυτές τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων από τον Άγ. Νικόλαο Κρήτης, μαζί με ομάδα μουσικών.

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1911 και αριθμεί σήμερα 65 παραρτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού.

lox2yp0

Το ελληνικό συγκρότημα θα εμφανιστεί στη σκηνή που θα στηθεί μπροστά από Λύκειο του Γαλατά-σαράι την Παρασκευή, στις 14:00.

Την ίδια μέρα το απόγευμα η παρουσίαση βιβλίου για τους Τουρκοκρητικούς 

Tο Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης (Lozan Vakfı) και oι εκδόσεις «Έρεισμα» παρουσιάζουν στις 9/5/14 το βιβλίο «Κρήτη – Τουρκοκρητικοί, η ομορφιά της Μνήμης», στo Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο καθηγητής Φιλολογίας Τζεβάτ Τσαπάν και ο εκδότης, ιστορικός και ερευνητής Χρήστος Μαχαιρίδης.

Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης συγκέντρωσε τις μαντινάδες ανθρώπων με κρητικές ρίζες που ζουν στην Τουρκία και το 2007 εξέδωσε το βιβλίο «Η Ομορφιά των Αναμνήσεων: Κρητικές Μαντινάδες», όπως προφέρονταν αυθεντικά, γραμμένες σε λατινικό αλφάβητο και μεταφρασμένες στα τουρκικά. Τώρα, οι μαντινάδες, που τραγουδιούνται στην Τουρκία μετά από πέντε χρόνια, επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Το βιβλίο, που συγκεντρώνει αυθεντικά παραδείγματα μαντινάδων, συνοδεύεται από ένα DVD με φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Έρεισμα» και παρουσιάστηκε ήδη στην πόλη των Χανίων.

Την παρουσίαση του βιβλίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο θα τιμήσει με την παρουσία του το Λύκειο Ελληνίδων του Αγίου Νικολάου Κρήτης, το οποίο στο τέλος της εκδήλωσης θα παρουσιάσει παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και μουσική. Το βιβλίο κυκλοφορεί με εισαγωγή και επιμέλεια της Μουφιντέ Πεκίν και σε μετάφραση του Θανάση Τσιμπή.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό από τη θεματολογία του βιβλίου, το οποίο σε μορφή DVD συνοδεύει την έκδοση και οπτικοποιεί την ομορφιά της μνήμης.

constantinoupoli.com