Ουκρανία: Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα – Ένας νεκρός από τα πυρά της Εθνοφρουράς που άνοιξε πυρ κατά των πολιτών

Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός του δημοψηφίσματος που έγινε σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία, για την ανεξαρτησία της περιοχής, αφού η Εθνοφρουρά του Κιέβου άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών και των ψηφοφόρων.

 

Η Εθνοφρουρά μπήκε στην πόλη του Ντόνετσκ νωρίτερα, σήμερα και κατέλαβε πολλά εκλογικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και το Δημαρχείο της πόλης. Οι πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς έγιναν στο twitter, όταν ένα Ρώσος δημοσιογράφος έκανε την εξής ανάρτηση: “Μόλις είδα την Εθνοφρουρά να σκοτώνει έναν και να τραυματίζει πολλούς ακόμη”.

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τον Ντένις Πουσίλιν, τον αυτόκλητο ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών, ο οποίος είπε: “Άνθρωποι ήταν απλά μαζεμένοι, άοπλοι, έξω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου, που είχε καταληφθεί από την Εθνοφρουρά”

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο, δείχνει πολλά μέλη της Εθνοφρουράς να εμποδίζουν την είσοδο στα κεντρικά κτίρια του Δήμου, που χρησιμοποιούταν ως εκλογικό κέντρο και να πυροβολούν τους ντόπιους.

Επικρίσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημοψήφισμα
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των “υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων” για την ανεξαρτησία που διεξάγονται σήμερα στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ρουμανία, που κάλεσε σήμερα την Ρωσία να μην αναγνωρίσει “τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα” στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι ψηφοφορίες “δεν μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα”.

“Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να μην αναγνωρίσει τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματά τους, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω επίσης μιας άμεσης αποχώρησης από την Κριμαία”, σημειώνει το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

ΗΠΑ: “Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στην Ουκρανία”

“Όσο γνωρίζουμε, οι Ρώσοι δεν έχουν αποχωρήσει”, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC. “Θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί ισχυρίζεται ότι πρόκειται να φύγουν την ώρα που στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει”, συνέχισε ο Χέιγκελ.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του απέσυρε τους στρατιώτες της από τα σύνορα. Το ΝΑΤΟ υπολόγιζε στα τέλη του Απριλίου ότι σχεδόν 40.000 στρατιώτες βρίσκονταν εκεί.

“Η Ρωσία συνεχίζει να απομονώνεται στο όνομα ενός βραχυπρόθεσμου πλεονεκτήματος”, επισήμανε εξάλλου ο Χέιγκελ. “Μπορεί να έχουν ίσως το αίσθημα ότι πρόκειται να κερδίσουν, αλλά ο κόσμος δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση”.

Ο Ρώσος πρόεδρος υιοθέτησε την Τετάρτη έναν συμφιλιωτικό τόνο, καλώντας τις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιούσαν σήμερα, αλλά οι αυτονομιστές αποφάσισαν την Πέμπτη να προχωρήσουν σε αυτά.

Ο Πούτιν μετέβη, εξάλλου, την Παρασκευή στην Σεβαστούπολη, το μεγάλο λιμάνι της Κριμαίας, με αφορμή την επέτειο από την νίκη του 1945 επί των Ναζί, η οποία εορτάζεται στις 9 Μαΐου στην Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη αυτή στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε πρόσφατα από την Ρωσία, σημειώνοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να “επιδεινώσει τις εντάσεις”.