Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας εκθειάζει ο ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλος

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου, χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, με θέμα «Αλληλεγγύη – το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε στην ομιλία του:

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, Θεοφιλέστατοι, Σεβαστοί Πατέρες.

Σας υποδέχομαι με πολλή χαρά στην παρούσα Ημερίδα, που διοργανώνεται από την Εκκλησία της Ελλάδος και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Προεδρία, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της απασχόλησης, στην κοινωνική συνοχή και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, μέσω της ανάπτυξης, αλλά και με ειδικές δράσεις για την κοινωνική προστασία. Πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Οι σχετικές προτεραιότητες μας έχουν αρθρωθεί γύρω από τρεις άξονες.

Την προώθηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας δομών, χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν μια αγορά εργασίας ανοιχτή σε όλους.

Την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με έμφαση στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική καινοτομία. Την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την κινητοποίηση ευρύτερων κοινωνικών, παραγωγικών φορέων, για την τόνωση της απασχόλησης και την εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πλευρά της, πάντοτε, αλλά και πολύ περισσότερο στο πλαίσιο των δυσμενών συνθηκών της οικονομικής συγκυρίας, είναι απολύτως αφοσιωμένη στην άσκηση της διακονίας και το προνοιακό της έργο. Έχει συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιδιώκει και επιτυγχάνει τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανακούφιση των πιο αδύναμων από τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής ή εθνότητας, προσφέροντας καθημερινά χιλιάδες γεύματα αγάπης και έχοντας δημιουργήσει δομές καθημερινής εικοσιτετράωρης βοήθειας.

Η Εκκλησία μας συμμετέχει ενεργά στην συλλογική προσπάθεια για κοινωνική συνοχή, ευημερία και πρόοδο, υλοποιώντας προγράμματα με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Στην προσπάθεια της αυτή, έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας και τη συνεργασία των πολιτών. Δεν διαφημίζει την κοινωνική και ανθρωπιστική της δράση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της, οι φορείς και τα ιδρύματα της εργάζονται με διακριτικότητα και σεμνότητα, αναλαμβάνοντας συντονισμένη δράση για την παροχή φροντίδας και την εκδήλωση αλληλεγγύης με πανανθρώπινο χαρακτήρα. Έχει την αγάπη και την εκτίμηση όλων για το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, που επιτελεί με συνέπεια και το οποίο τυγχάνει γενικής αναγνωρίσεως.

Με αυτά τα λόγια σας καλωσορίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας».