Η Τουρκία δεν δέχεται την καταδίκη για την εισβολή στην Κύπρο και αρνείται να πληρώσει τα 90 εκατ. ευρώ

Προκλητική ήταν η στάση της Τουρκίας στην απόφαση τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ποινή που της επέβαλλε για την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου μέχρι σήμερα.

Η έντονη και προκλητική απάντηση στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ήρθε από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η απόφαση του ΕΔΑΔ στερείται νομικού υπόβαθρου, ενώ τονίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Αυτή τη φορά το Δικαστήριο, εννέα χρόνια έπειτα από τη βασική απόφαση, κατέληξε στο θέμα της προσφυγής της ε/κ Διοίκησης Νοτίου Κύπρου για αποζημίωση. Προκαλεί την προσοχή το γεγονός ότι σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι διαπραγματεύσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό λαμβάνεται απόφαση στην προσφυγή της ε/κ πλευράς, η οποία στερείται καλής πρόθεσης και έγινε το 2010 ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό,” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αυτή η απόφαση, προστίθεται, “είναι αντίθετη με τις πραγματικότητες της Κύπρου και είναι άδικη, περιλαμβάνει ανακρίβειες και αντιφάσεις, στερείται νομικού υπόβαθρου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό τις παρούσες συνθήκες του Κυπριακού. Αυτή η απόφαση η οποία δεν είναι αμερόληπτη και αποτελείται από ένα νέο δικαστικό λάθος δεν θα εμποδίσει την Τουρκία από το να συνεχίσει την αποφασιστική της στάση για δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού.”

Το τουρκικό ΥΠΕΞ “ελπίζει η απόφαση να μην δυσκολέψει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο των Καλών του Υπηρεσιών και καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν τη στήριξή τους για να καταλήξουν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για περιεκτική λύση».

Υπενθυμίζεται πως στο Δικαστήριο είχε καταδικασθεί η Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επέβαλλε αποζημίωσης ύψους 90 εκατομμύριων ευρώ τόσο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έγιναν κατά και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όσο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα 30 από αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Πηγή: iefimerida.gr