Ερντογάν: Συμβαίνουν αυτά…!

Την… αναισθησία του έδειξε για ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε το… καθήκον του ως πρωθυπουργός και πήγε στο ανθρακωρυχείο της Σομά, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης 120 εγκλωβισμένων εργαζομένων, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 238.

Οι εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έδειξαν από την πρώτη στιγμή στον Ερντογάν ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος στη Σομά, καθώς είχαν αποκλείσει το αυτοκίνητο που τον μετέφερε και το κλωτσούσαν. Λίγα λεπτά μετά, άρχισαν τα γιουχαϊσματα και οι φωνές. “Δολοφόνε παραιτήσου!”, ούρλιαζαν άνθρωποι οργισμένοι, πονεμένοι, που έκλαιγαν για τα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν.

Και τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνει την απίστευτη δήλωση, σαν να πήγαινε… γυρεύοντας για να εξοργίσει ακόμα περισσότερο το πλήθος! “Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό”, είπε με θρασύτητα, όπως άλλωστε είχε κάνει και το 2010 σε ανάλογη τραγωδία, λέγοντας: “Αυτή είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων”. 

Αμέσως μετά, έκανε μια ιστορική αναδρομή στις εκρήξεις που έγιναν σε ανθρακωρυχεία από τον 19ο αιώνα, ενώ τόνισε στη συνέχεια ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους.   

 
 
Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα. 

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη τύπου ότι “στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης”.

Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών, οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον τις κυβέρνησης Ερντογάν την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 238 ανθρακωρύχους στη δυτική Τουρκία. Πολλά από τα πανό των διαδηλωτών έγραφαν “Δολοφόνε Ερντογάν”.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών μονάδων καταστολής, οι οποίες χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες νερού.

Η τραγωδία στο ορυχείο, μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση στα social media, κυρίως εναντίον της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για αμέλεια και αδιαφορία για την τύχη των εργατών και γενικότερα των πιο φτωχών, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές εκκλήσεις για διαδηλώσεις.

Στην Κωνσταντινούπολη, μια δεκαπενταριά άνθρωποι ξάπλωσαν επί δέκα λεπτά της ώρας στο έδαφος του μετρό της πλατείας Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.