Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Μαίου 2014

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρυ και η ανακοίνωση του τελευταίου ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο τις επόμενες βδομάδες είναι από τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης τα σενάρια για τους λόγους της επίσκεψης Κέρυ αλλά και της επίσκεψης του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ καθώς και η μετάβαση του Υπουργού Οικονομικών στη Βαρσοβία, ο οποίος θα επιδιώξει συμφωνία για το 18% της Λαϊκής, η διαμαρτυρία των συνταξιούχων και άλλα θέματα.
“Ακολουθούν και άλλα!..” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της “Αλήθειας” η οποία γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε την Κύπρο `στρατηγικό εταίρο` και προανήγγειλε και δική του επίσκεψη στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης την οργή του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου στην απόφαση του ΕΔΑΔ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα πληρώσει την αποζημίωση στην Κύπρο. Αλλού, η “Α” γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει σήμερα στη Βαρσοβία ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης να αναλάβει τη διαχείριση του 18% της τράπεζας Κύπρου που ανήκει στη Λαϊκή.
“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Βλέπουν ευκαιρίες στην Κύπρο οι ΗΠΑ” και γράφει ότι έτοιμες να κάνουν παιχνίδι με την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, με φόντο τους υδρογονάνθρακες της χώρας, εμφανίζονται οι ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται ο καταρτισμός οδικού χάρτη για την Αμμόχωστο. Γράφει ότι κλείνει στη Βαρσοβία η συμφωνία για το 18% της Λαϊκής. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων, λέγοντας ότι κυβέρνηση και ΠΕΟ επιδόθηκαν χθες σε τρικούβερτο καβγά.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Αμερικανικό πήγαινε-έλα” γράφει ότι μετά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα, στο νησί θα έλθει και ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών πήρε το πράσινο φως από την Τρόικα για την ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των δικαιωμάτων ψήφων του 18% κεφαλαίου που ανήκει στην Λαϊκή. Ο “Φ” γράφει ότι η Αστυνομία θα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για την Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο οποίος έρχεται με αλεξίσφαιρες λιμουζίνες και προσωπική ασφάλεια ενώ υπολογίζεται ότι θα καταλάβει ξενοδοχείο της Λεμεσού λόγω του τελικού Κυπέλλου μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ερμή στο ΓΣΠ.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Αξιοπρέπεια και σεβασμός στα γηρατειά”, γράφει ότι σεβασμό στα γηρατειά και αξιοπρέπεια στην τρίτη ηλικία αξίωσαν χθες έξω από το Προεδρικό χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδης και της Τρόικα εις βάρος τους που μείωσαν δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο. Αλλού αναφέρει ότι το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ανάστατο γιατί καταβλήθηκαν όλες οι εισφορές του Ταμείου Προνοίας των πιλότων αλλά όχι των υπολοίπων. Γράφει επίσης ότι η τρόικα καταθέτει σήμερα το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης όσον αφορά τις εκποιήσεις περιουσιών.

Η αγγλόγλωση “The Cyprus Daily”, στο κύριο θέμα της “Ο Κέρυ για την ειρήνη”, και γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο τις ερχόμενες βδομάδες για να δώσει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες. Προβάλλει επίσης την απόσυρση των κατηγοριών από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εναντίον των τεσσάρων περιβαλλοντικών ακτιβιστών της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών. Αναφέρεται επίσης στην εκστρατεία “Φέρτε τα κορίτσια μας πίσω” και γράφει ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην αναζήτηση των 200 Νιγηριανών κοριτσιών που απήχθησαν από αντάρτες.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” γράφει ότι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία κατέγραψαν δύο χιλιάδες παραβάσεις του ορίου ταχύτητας μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκυρίακο. Γράφει ότι η Τουρκία δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πληρώσει την αποζημίωση των 90 εκ. Ευρώ που διέταξε το ΕΔΑΔ. Προβάλλει επίσης τη διαμαρτυρία των συνταξιούχων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο εναντίον των μέτρων λιτότητας.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)