Με το καλό…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία, για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασία για ένα χρόνο σε νέους ηλικίας 18-35 ετών, είναι γεγονός. Μόλις διευθετηθούν οι σχετικές διαδικαστικές λεπτομέρειες, θα τεθεί σε εφαρμογή.

Επειδή πολύ λόγος έγινε για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία τουλάχιστον από ορισμένους προβλήθηκε ως πανάκεια, αλλά και έγινε αφορμή άδικων, εν πολλοίς, σχολίων κάποιων ομογενών σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να δούμε το όλο θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το εύρος της συμφωνίας, αυτή περιορίζεται σε ανταλλαγή 500 περίπου ατόμων. Αριθμός εντελώς δειγματοληπτικός σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα που ανεπισήμως κινείται σε ποσοστιαία νούμερα πάνω από το 50%.

Βέβαια, όπως ήδη δηλώθηκε, πρόκειται για πειραματικό στάδιο το οποίο, εάν αποδώσει, στη συνέχεια ο αριθμός των «αδειών» θα μεγαλώσει αμφίπλευρα. Αυτή η αξιολόγηση, όμως, θα πάρει χρόνο. Επομένως, κανένα απολύτως πρόβλημα ανεργίας των νέων της Ελλάδος δεν πρόκειται να επιλύσει.

Αν δε, υπολογίσει κανείς ότι περισσότερο απόφοιτοι και διπλωματούχοι νέοι θα ενδιαφερθούν, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχισθεί αυξάνουσα η διαφυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Παρά ταύτα, το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση αρκεί να έλθουν και στη χώρα μας και «φωτεινά μυαλά» της μεγάλης χώρας της Αυστραλίας ώστε να προσφέρουν σε τεχνογνωσία και –κυρίως- σε πνεύμα «ομαδικής εργασίας», κάτι που δυστυχώς απουσιάζει από την ελληνική επαγγελματική πρακτική.

Για τις φωνές που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερεί (όπως υποστήριζαν) την υπογραφή της συμφωνίας, η απάντηση έρχεται και από το γεγονός πως μόλις ετοιμάστηκαν οι Αυστραλοί, οι υπογραφές «έπεσαν»…

Εκείνο που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι η Διακρατική Συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Ένα ζήτημα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ελληνικής καταγωγής Αυστραλιανούς πολίτες.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, μέχρι την ολοκλήρωσή τους όμως και την υπογραφή ας συντομευθεί κατά το δυνατόν ο χρόνος εκατέρωθεν, ώστε να μην περάσουμε και πάλι σε μυθιστορηματικές επεξηγήσεις.

Ένα «αγκάθι» είναι η υπερβολική –κάποτε και άδικη-  προσπάθεια του Ασφαλιστικού Φορέα της Αυστραλίας (Centerlink) να εκμαιεύσει από την Αθήνα πληροφορίες προκειμένου να διακόψει το συνταξιοδοτικό βοήθημα προς τους ομογενείς, επειδή έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην γενέτειρα. Όταν, όμως, αυτό το περιουσιακό στοιχείο (πολλές φορές κληρονομικό) ΔΕΝ αποδίδει έσοδο, πώς μπορεί να θεωρείται «περιουσία» που καλύπτει το πνεύμα του νομοθέτη που θέλει να μην λαβαίνουν βοήθημα όσοι ηλικιωμένοι διαθέτουν τα προς το ζει ν;

Οι σχέσεις Ελλάδος-Αυστραλίας βρίσκονται σε άριστο σημείο. Βασικός παράγοντας σαυτό η παρουσία της πολυάριθμης ελληνικής παροικίας στην Ωκεανία. Καθώς επίσης και οι καθαρές θέσεις της χώρας αυτής σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Ας υπάρξει μια γενικότερη ρύθμιση τέτοιων προβλημάτων που θα συσφίξει ακόμη περισσότερο τους συναισθηματικούς δεσμούς των δύο πλευρών.

Σ αυτήν την κατεύθυνση, η διακρατική συμφωνία για την τουριστική βίζα-εργασία, αναμφίβολα θα συμβάλει θετικά.