Επεισόδια και στη Σμύρνη! 20.000 διαδηλωτές καταγγέλλουν τον Ερντογάν για τον θάνατο των ανθρακωρύχων

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για τους 282 νεκρούς ανθρακωρύχους, ενώ 20.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Σμύρνης, καταγγέλοντας την αμέλεια της κυβέρνησης Ερντογάν για το τραγικό δυστύχημα στη Σομά.

Ο Κανί Μπέκο, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, του DISK, διακομίστηκε σε νοσοκομείο μετά την έφοδο της αστυνομίας.

Τέσσερα τουρκικά συνδικάτα κήρυξαν σήμερα απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το πολύνεκρο βιομηχανικό δυστύχημα, όμως η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα καταγγέλλουν την αμέλειά της όσον αφορά την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας και την αδιαφορία της έναντι των εργαζομένων γενικά.

Πολλές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι για να διαδηλώσουν τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενοι την έκκληση των συνδικάτων.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε σήμερα στη Σόμα, όπου έγινε το δυστύχημα, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Γκιουλ, συνοδευόμενος – μεταξύ άλλων – από τον πρόεδρο της Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, αναμενόταν να κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι δεκάδες εργαζόμενοι οι οποίοι τραυματίστηκαν στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Σόμα ήδη πριν από την άφιξη του αρχηγού του τουρκικού κράτους. Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ερντογάν καταδιώχθηκε από εξοργισμένους πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων κλώτσησαν το αυτοκίνητο το οποίο τον μετέφερε παρά την παρουσία μεγάλης δύναμης της αστυνομίας.