Γιούνκερ: Ακατάλληλος για την πρωθυπουργία ο Τσίπρας – Δε θα συνεργαστεί με την ΕΕ

O Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αυτήν τη στιγμή κατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα.

«Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν νομίζω να ήταν αυτός διατεθειμένος να το κάνει, εάν γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα. Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για την κρίση που έπληξε τη χώρα μας. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, τήρησε τις δεσμεύσεις και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2012. Αναφέρει, ωστόσο, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί.

Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των Financial Times για τη Σύνοδο των Καννών, αποκαλύπτει ότι γνώριζε μήνες πριν από αυτήν τη συνάντηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να θέσει όλα αυτά τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα. «Μετά, όμως, το θέμα του δημοψηφίσματος εξαφανίστηκε. Και όλοι εκπλαγήκαμε όταν μετά τις αποφάσεις για την κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαμε για την Ελλάδα εκείνος ξαφνικά επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ότι εκείνος προσωπικά δεν απείλησε ούτε την Ελλάδα, ούτε τον τότε πρωθυπουργό με έξοδο από το ευρώ, όμως – είπε – εάν η Ελλάδα ψήφιζε «όχι» στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν η έξοδος. Σημείωσε πάντως, ότι η Ελλάδα δεν απειλήθηκε – άμεσα – μέσα στην αίθουσα με έξοδο από το ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο, τον Ιούνιο του 2013, είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι αρκετές χώρες πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο η Γερμανία.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση οι σχέσεις τους ήταν δύσκολες, γιατί του ζητούσε συνεχώς να υποστηρίξει όσο μπορεί την τότε κυβέρνηση.  «Τελικά συνυπέγραψε το γράμμα με τον κ. Παπανδρέου αναγνωρίζοντας ότι τεράστιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και είμαι χαρούμενος που ο ίδιος και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, η Ελλάδα πάει καλά, επέστρεψε στις αγορές με όρους που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστοι. Κατάφερε να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν έχω παράπονο, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πραγματικός Έλληνας και Ευρωπαίος» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της τρόικας είναι αντιδημοκρατική, καθώς οι εκπρόσωποί της δεν είναι άμεσα εκλεγμένοι και ότι πρέπει να αλλάξει μορφή και να δοθεί ηγετικός ρόλος στους (εκλεγμένους) υπουργούς Οικονομικών και στον πρόεδρο του Εurogroup.

Πηγή:skai.gr

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιούνκερ

Σφοδρή επίθεση κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπολύει, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Eurogroup ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για Πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι, όταν ο κ. Γιούνκερ, στο χθεσινό ντιμπέιτ, ρωτήθηκε δύο φορές από τον Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα των Καννών και το πρωτοφανές δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, «κατάπιε τη γλώσσα του». Δεν μπόρεσε, προσθέτει, «να αρθρώσει λέξη για τις ωμές παρεμβάσεις και τους εκβιασμούς σε βάρος της Ελλάδας, όταν διόριζαν κυβερνήσεις με βάση τα συμφέροντα των δανειστών».

Σήμερα, όμως, ξαναβρήκε τη γλώσσα του, για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που ο κ. Γιούνκερ δεν θεωρεί κατάλληλο για Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν συνηθίσει Έλληνες Πρωθυπουργούς υποτακτικούς στα σχέδιά τους, πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ό,τι έγινε στις Κάννες δεν θα ξαναγίνει. Η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται πλέον παντού. Στις 25 Μαΐου, ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση».

Πολιτικό θράσος από τον Τσίπρα καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει με σχόλιο του το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό θράσος.

 

Αναλυτικά το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ,

 

«Ο κ. Τσίπρας  χαρακτήριζε  «Πινοσέτ» τον Γ. Παπανδρέου στη Βουλή  στις 10 Ιουνίου 2011.

Ο  κ. Τσίπρας  οργάνωσε στις 28 Οκτωβρίου 2011 τα επεισόδια σε βάρος των εκπροσώπων  της Κυβέρνησης σε όλη την Ελλάδα και κατά  του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης και το κούρεμα του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως φτηνό αντιδημοκρατικό τέχνασμα το δημοψήφισμα που εξήγγειλε στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Παπανδρέου.

Ο  κ. Τσίπρας  «επιβράβευσε» και στέγασε στο  ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές και υπουργούς  του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν την κυβέρνηση Παπανδρέου ή κρίσιμα νομοσχέδια της με στόχο να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία .

Ο κ. Τσίπρας τάσσεται  τώρα αναδρομικά υπέρ της τότε νόμιμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έδωσε τη θέση της το Νοέμβριο του 2011 στην κυβέρνηση  συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παπανδρέου, μια πρωτοβουλία συνεργασίας  που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2011.

Αν η στάση του κ. Τσίπρα  δεν είναι ο  απόλυτος πολιτικός  παραλογισμός, είναι   το απύθμενο πολιτικό  θράσος.

Πρέπει όμως να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι οι Eλληνες πολίτες δεν έχουν πάθει αμνησία και δεν τρώνε κουτόχορτο.

Γνωρίζουν και θυμούνται τις συνεχείς, μικροπολιτικές μεταμορφώσεις του, που αποτελούν συνώνυμο της πολιτικής απάτης».

ΠΗΓΗ: enikos.gr