Ερντογάν στη Σόμα: Αν γιουχάρεις τον πρωθυπουργό, σε χαστουκίζουν

Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η πολιτική καταιγίδα που πλήττει την κυβέρνηση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, με αφορμή την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα και την αμφιλεγόμενη αντίδραση της Άγκυρας.

Βίντεο από την επίσκεψη Ερντογάν στη Σόμα δείχνουν τον τούρκο πρωθυπουργό να λέει σε έναν άνδρα πως «εάν γιουχάρεις τον πρωθυπουργό, τότε σε χαστουκίζουν», προσθέτοντας «ό,τι έγινε, έγινε. Αυτό είναι από το Θεό».

Νωρίτερα, μιλώντας στους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοούμενων, ο τούρκος ηγέτης είχε σχολιάσει πως το δυστύχημα εντάσσεται στο πλαίσιο των κινδύνων μίας επικίνδυνης βιομηχανίας.

Η επίμαχη σκηνή, που πρωτοπροβλήθηκε από τον τουρκικό σταθμό DHA, έρχεται δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση άλλων βίντεο, που δείχνουν οργισμένο πλήθος να κυκλώνει παντοπωλείο της Σόμα όπου βρισκόταν ο κ. Ερντογάν, και τον ίδιο τον τούρκο πρωθυπουργό να αρπάζει έναν άνδρα από το λαιμό. Ο άνδρας αποδείχτηκε πως ήταν ανθρακωρύχος.

Ο εργάτης στη συνέχεια δήλωσε πως ο κ. Ερντογάν τον χαστούκισε, πιθανώς κατά λάθος, και έχει ζητήσει να του απολογηθούν για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους βοηθούς του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει έναν βοηθό του πρωθυπουργού να κλοτσά έναν διαδηλωτή που είναι πεσμένος στο έδαφος (φωτό). Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απάντησε πως ο διαδηλωτής επιτέθηκε πρώτος.

Τριακόσιοι-ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα, σύμφωνα με τον τελικό επίσημο απολογισμό. Πρόκειται για το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr