ΑΝΑΛΥΣΗ: Δεν τα πήγαν καλά Exit Poll και ΣΥΡΙΖΑ

Published on: May 19, 2014 @ 10:18 Edit

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Για δεύτερη εκλογική μάχη, τα exitt Poll δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν με επιτυχία το πραγματικό αποτέλεσμα δημιουργώντας μια πρώτη λανθασμένη εικόνα της τάσης του εκλογικού σώματος. Υπεύθυνοι γι αυτό και τα τηλεοπτικά κανάλια όπου με τον ανταγωνισμό να μεταδώσουν το καθένα πρώτο το “εκλογικό αποτέλεσμα” με το κλείσιμο της κάλπης, έφθασαν να αλλοιώσουν την έννοια του Exit Poll μεταδίδοντας αρχικά το 70% της καταγραφής, ενώ exit poll σημαίνει το 100%!
Επί της πολιτικής ουσίας των εκλογών, ποικίλα είναι τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει κανείς, εξαρτάται από ποιά μεριά του λόφου θέλει να τα κοιτάξει. Ένα, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο. Ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου στην Αττική,  και πάλι βρήκε διαφυγή στις υποψηφιότητες της Χρυσής Αυγής (με τον κ. Κασσιδιάρη να καταγράφει 16,11% στο δήμο της Αθήνας).

Η άλλη ¨σταθερά” της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι δεν υπήρξε αυτό που ο  ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε  σε όλη την προεκλογική μάχη. Δεν σημειώθηκε κανενός είδους ¨ανατροπή”.  Έτσι, πρέπει να περιμένει κανείς και την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών, αλλά -κυρίως- των ευροεκλογών, για να είναι ασφαλής ως προς το πολιτικό μήνυμα των εκλογών που σε πρώτη φάση παρουσιάζει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να διατηρούν αυξημένες τις δυνάμεις τους, το ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει μία ισχυρή παρουσία στην Αττική και στο Δήμο της Αθήνας, αλλά να είναι κάτω από τα ποσοστά του των εκλογών του 2012 σε πολλές περιφέρειες.

Ειδικότερα, στην Αττική και την Αθήνα, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, Ρένα Δούρου (23,8%), και στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης (20,2%), διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη στον β’ γύρο, από τους Γιάννη Σγουρό (22%) και Γιώργο Καμίνη (21%).  Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στην Αττική, τη μόνη ¨καλή¨περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ,  το ποσοστό της κυρίας Δούρου υπολείπεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.
Στην Περιφέρεια Αττικής, για την ΧΑ, ο Ηλίας Παναγιώταρος αναμένεται να συγκεντρώσει 11,1%, και ο Ηλίας Κασιδιάρης 16,3% στο Δήμο της Αθήνας. Υψηλά είναι τα ποσοστά του Αρτέμη Ματθαιόπουλου της ΧΑ (8,1%).
Κατά τα λοιπά, στις περιφέρειες, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας έχει γαλάζιο χρώμα. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις άλλη μία περιφέρεια, εκείνη των Ιωνίων Νήσων, όπου ο Θεόδωρος Γαλιάτσος και ο Ανδρέας Κατσανιώτης βρίσκονται «στον πόντο».
Στους δήμους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη του Πειραιά. Ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» του Γιάννη Μώραλη (ανεξ.) προηγείται στον α’ γύρο με 33,5%, βάσει της επίσημης πρόβλεψης, έναντι 30,9% του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» του Βασίλη Μιχαλολιάκου (ΝΔ).
Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης (ανεξ.) έχει ένα ισχυρό προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σταύρου Καλαφάτη (ΝΔ), με τον οποίο θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή.
Κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή: Απόστολος Γκλέτσος (Δήμος Στυλίδας) με ποσοστό άνω του 60% και Ηλίας Ψινάκης (δήμος Μαραθώνα) με ποσοστό περί το 53%.

Αλλά και στο δήμο της Αθήνας, πολιτικά κρίνοντας, αν δεν υπήρχε η περίπτωση του ¨αντάρτη” π. δημάρχου και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, που απέσπασε ποσοστό 7,9%, η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική καθώς ο κ. Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) που πήρε 16,92%, αντί για τρίτος θα ήτανε πρώτος με ποσοστό 24,72% και δεύτερο ο κ. Καμίνης με 21% και εκτός β΄γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ…

Στα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου, διαπιστώνει κανείς ότι στις περισότερες περιφέρειες προηγούνται με μεγάλη διαφορά υποψήφιοι από τα κυβερνητικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), ενώ οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Ενδεικτικά, στην Πελοπόννησο, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 40% με πιθανότερο αυτή την ώρα να μείνει εκτός β΄γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.  Στη Θεσσαλία, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) είναι πρώτος με δεύτερη (σε ελάχιστη απόσταση από τον τρίτο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Στην Περιφέρεια Κρήτης ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης είναι μακράν πρώτος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Σεραφείμ Τσόκα να διεκδικούν την β΄θέση.

Στην κεντρική Μακεδονία πρώτος με διαφορά ο “αντάρτης” της ΝΔ Απόστος Τζιτζικώστας με δεύτερο τον επίσημο της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη που “απειλείται¨από τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ).  Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο  Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ) προηγείται με μεγάλη διαφορά. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μένει εκτός 2ου γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου.  Στις περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι υποψήφιοι που έχουν την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μένουν εκτός 2ου γύρου.

Επίσης, στην Ηπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκτός β’ γύρου φαίνεται να μένει στην Δ. Μακεδονία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ .

Ανάλογη εικόνα  για το ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στους περισσότερους μεγάλους δήμους,  με τους υποψηφίους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, να μένουν εκτός δεύτερου γύρου, όπως στον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο, τα Χανιά, στα Ιωάννινα κ.ά.

Συμπερασματικά, κατά την άποψή μας, υπήρξε ασφαλώς μία δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η οποία μεταφράστηκε, όμως, σε ενίσχυση περισσότερο της Χρυσής Αυγής και ελάχιστα του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό τμήμα των ψηφοφόρων στηρίζει (έστω και δυνασχετώντας) την κυβερνητική πολιτική σταθεροποίησης της Οικονομίας.