Με ελληνική «Xenia» συνεχίζονται οι Κάννες

Αθήνα
Η νέα ταινία του Πάνου Κούτρα, Xenia, προβάλλεται τη Δευτέρα στις Κάννες, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Τη Δευτέρα προβάλλεται και το πολυαναμενόμενο Foxcatcher του Μπένετ Μίλερ, το οποίο μετά τη δημοσιογραφική του προβολή έχει αποσπάσει πολύ καλά σχόλια -ιδιαίτερα για την ερμηνεία του Στιβ Καρέλ.

Το Xenia αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Το τρέιλερ του Πάνου Κούτρα αποκαλύπτει μια ταινία που δεν είναι καθαρόαιμα δραματική, αλλά ακολουθώντας την παράδοση των προηγούμενων ταινιών του σκηνοθέτη, περιλαμβάνει χρώμα, χιούμορ και δράμα.

Πολύ καλά σχόλια απέσπασε το Foxcatcher του σκηνοθέτη Μπένετ Μίλερ (Capote, Moneyball). Το Hollywood Reporter μιλά για «μια εξαιρετικά διαμορφωμένη μελέτη ενός διεστραμμένου μυαλού με μία ερμηνεία που μπορεί να αλλάξει την καριέρα του Στιβ Καρέλ».

Αντίστοιχα εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε από το Variety η ερμηνεία του Στιβ Καρέλ, όπως και εκείνες των Μαρκ Ράφαλο και Τσάνινγκ Τέιτουμ, κάνοντας λόγο για «βαρύ πυροβολικό» κινηματογραφικών βραβείων όπως τα Όσκαρ και οι Χρυσές Σφαίρες.

Θετικές ήταν οι κριτικές και για τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Maps to the Stars, μία ψυχρή σάτιρα για τον κόσμο του Χόλιγουντ. «Είναι διεστραμμένο, διαστροφικό και πολύ μακριά από τις προβλέψιμες κοινοτοπίες για την κουλτούρα των διασημοτήτων» γράφει ο Guardian, χαρίζοντας στην ταινία τέσσερα αστεράκια.

Η εφημερίδα έχει χαρίσει σε πολλές ταινίες τέσσερα αστεράκια, ανάμεσά τους και στο The Homesman του Τόμι Λι Τζόουνς, που πολλοί χαιρέτισαν ως ένα ημί-φεμινιστικό γουέστερν. Ηρωίδα της ταινίας η Μέρι Μπι Κάντι (Χίλαρι Σουόνκ) μια γυναίκα που ζει μόνη της σε ένα υποστατικό στη Νεμπράσκα και θέλει πάσει θυσία να παντρευτεί. Οι προτεραιότητές της θα αλλάξουν όταν δέχεται να μεταφέρει κάποιες γυναίκες στον ποταμό Μιζούρι.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ