Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο παρουσιάζει ο πρωθυπουργός

Aθήνα
Στην παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια προχωρά την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη το απόγευμα (19:00).

Ο Αντ.Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι σταδιακά -και καθώς η χώρα θα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους- θα υπάρξει μείωση των φόρων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μία σειρά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με αναθεώρηση των πόρων.

Επίσης, αναμένεται να δώσει και το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών και του β’γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και να επαναλάβει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια».

Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο

Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο προβλέπει την άμεση κινητοποίηση και την ταχεία απορρόφηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον εμπροσθοβαρή και στοχευμένο σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων για την νέα προγραμματική περίοδο (εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων και του νεοσύστατου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου).

Στο επίκεντρο του νέου σχεδίου βρίσκονται οι μειώσεις φόρων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των φόρων επί των έμμεσων παραγόντων της παραγωγής (π.χ. στην ενέργεια), αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με ανακατανομή των πόρων της κοινωνικής πολιτικής μέσω της εισαγωγής του συστήματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος αρχής γενομένης από εφέτος.

Ως τους στρατηγικούς τομείς , στους οποίους θα πρέπει να πέσει το βάρος της παραγωγικής ανασυγκροτήσεως, το σχέδιο αναφέρει τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, την βιομηχανία φαρμάκων, την βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, την ναυτιλία και τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Για τον τουρισμό προβλέπεται η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, για τον αγροτικό τομέα προβλέπεται αύξηση του ποσοστού μεταποίησης, ενώ για την ενέργεια προβλέπεται η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, βάρος δίνεται στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ στο επίκεντρο είναι και η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, η απελευθέρωση των αγορών, η εξάλειψη των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Newsroom ΔΟΛ