Οι ομογενείς διαδηλώνουν για την λιτότητα στην Αυστραλία

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα λάβουν μέρος στη δημόσια διαμαρτυρία, αύριο Τετάρτη στο κέντρο της Μελβούρνης, κατά των περικοπών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Abbott, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τις συντάξεις και θα υποβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα μέτρα που περιλαμβάνει ο πρώτος προϋπολογισμός του Joe Hockey, χιλιάδες συνταξιούχοι, που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, θα τη χάσουν μετά το 2017, διότι θα μειωθεί το ετήσιο εισόδημα που θα επιτρέπεται να κερδίζουν από άλλες πηγές. Σημαντική θα είναι η χρηματική απώλεια χιλιάδων συνταξιούχων από την ανακοινωθείσα προσαρμογή της σύνταξης στο κόστος ζωής, αντί του υψηλότερου ανδρικού βασικού μισθού.

Σήμερα πολλά ζευγάρια συνταξιούχων, με εισόδημα έως και $77.600 τον χρόνο από άλλες πηγές, δικαιούνται να λαμβάνουν και κάποιο μικρό ποσό επιδόματος γήρατος από το κράτος, ενώ, παράλληλα, τους χορηγείται και η κάρτα Ηealth Care, που τους παρέχει εκπτώσεις στα φάρμακά τους, στους λογαριασμούς ρεύματος και γκαζιού, αλλά και στις επισκέψεις τους στο γιατρό. Η κυβέρνηση Άμποτ, όμως, ανακοίνωσε, ότι το ποσόν αυτό θα μειωθεί από το 2017 στις $50,000 ετησίως, που σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα χάσει όχι μόνο το επίδομα γήρατος αλλά και όλες τις άλλες παροχές που τους προσφέρει η κάρτα Health Care.

To ανάλογο εισόδημα, που επιτρέπεται να κερδίζουν σήμερα από άλλες πηγές άγαμοι/άγαμες ή χήροι/χήρες συνταξιούχοι πριν χάσουν το δικαίωμα παροχής σύνταξης από το κράτος είναι $46.600, και αυτό το ποσόν θα μειωθεί στις $30,000 μετά το 2017.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το επιτρεπόμενο ετήσιο εισόδημα από άλλες πηγές για τους συνταξιούχους της χώρας σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι θα πρέπει να πληρώνουν και αυτοί $7 για κάθε τους επίσκεψη στον γιατρό, με εξαίρεση τους κατόχους κάρτας έκπτωσης (concession card) θα πληρώνουν μόνον για τις πρώτες δέκα επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό τους, αναμένεται να έχει τραγικό αντίκτυπο σε πολλούς ηλικιωμένους μας. Επίσης, οι συνταξιούχοι θα επηρεαστούν και αυτοί από την αυτόματη εξαμηνιαία αναπροσαρμογή του φόρου καυσίμων στο κόστος ζωής.

Ήδη, οι συνταξιούχοι της χώρας έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον τους και οργανώνουν κινητοποιήσεις. Μεθαύριο, Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014, στις 10.00πμ, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ηλικιωμένων Βικτώριας διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σκαλοπάτια της Βικτωριανής Βιβλιοθήκης (State Library), 328 Swanston Street, Melbourne, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους ομογενειακούς φορείς και σε ολόκληρη την ελληνική παροικία να στηρίξουν την προσπάθειά της για την υλοποίηση των αιτημάτων της.

Το συλλαλητήριο οργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Fair Go For Pensioners, η οποία δημιουργήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ηλικιωμένων.

ΠΗΓΗ:neoskosmos.com