Μάχη για επιβίωση δίνουν οι πολίτες των Βαλκανίων μετά τις πλημμύρες

Βελιγράδι, Σερβία
Άμεση ανάγκη για βοήθεια έχουν εκατομμύρια πολίτες σε Βοσνία, Σερβία και Κροατία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάλυψαν ολόκληρες εκτάσεις με νερό.

Οι κάτοικοι των χωρών των Βαλκανίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες χρειάζονται άμεσα πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισκέφθηκε την Τετάρτη τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Σερβίας.

Η επίτροπος υποσχέθηκε να σταλεί βοήθεια το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι η χώρα έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε ήδη να φθάνει, ενώ θα χρειαστεί συγκεκριμένος χρόνος για την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο της Ένωσης για τις έκτακτες καταστάσεις και το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας. «Το ταμείο αλληλεγγύης δεν είναι μηχανισμός άμεσης βοήθειας» είπε.

Τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα επισκεφθεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες. Μόνο στη Βοσνία πέθαναν 20 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ότι η φυσική καταστροφή θυμίζει εκείνη που προκλήθηκε από τον πόλεμο του 1992-95.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη του οργανισμού για την άμεση ανταπόκριση στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για την αποστολή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, εφ’ όσον ζητηθεί.

«Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και περισσότεροι από 50 έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στη Σερβία και στην Κροατία, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και η προσέγγισή τους είναι αδύνατη, παρά μόνον με βάρκες» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συνεργάζονται στενά με τις αρχές των κρατών, στηρίζοντας τις προσπάθειες συντονισμού και αποτίμησης των ζημιών, παρέχοντας βοήθεια, εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, αν κριθεί αναγκαίο.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς ανακοίνωσε την Τρίτη από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε να αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει στις τρεις χώρες ειδικούς για το νερό και την υγιεινή, οι οποίοι θα καταρτίσουν σχέδια και θα δίνουν συμβουλές για τις διαδικασίες υγείας που πρέπει να ακολουθηθούν, όταν οι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας και την αντιμετώπιση των καταστροφών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Βελιγράδι.

Η ανάγκη διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης τονίστηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών και υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και του διευθυντή του γραφείου στο Σαράγεβο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) Λίμπορ Κρκόσκι.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια ανέφερε ότι η βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας που επλήγη από τις πλημμύρες πρέπει να παρασχεθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να χορηγηθεί άμεση, ανθρωπιστική βοήθεια που θα συμβάλει στη φροντίδα των ανθρώπων, στην διανομή τροφίμων και νερού, στην αποτροπή μετάδοσης ασθενειών και στην αποκατάσταση της βασικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο την ανακούφιση των πλημμυροπαθών στη Σερβία πραγματοποιεί ο Δήμος Βόλβης στη Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα, Τετάρτη, ξεκίνησε η υποδοχή και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε τρία σημεία του Δήμου Βόλβης, στο δημαρχείο Σταυρού και στα πρώην δημαρχεία Ασπροβάλτας και Βρασνών.

Ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα για τους πλημμυροπαθείς θα συγκεντρώνουν επίσης, έως τις αρχές Ιουνίου, οι μικροί ποδοσφαιριστές και οι γονείς της ακαδημίας Shooters Academy, στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, στην Κατερίνη συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που αύριο, Πέμπτη, θα φορτωθούν σε δύο φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία θα συνοδεύονται από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και των «Γιατρών του Κόσμου» για να παραδοθούν στους πλημμυροπαθείς της Σερβίας και της Βοσνίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ