Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μια μόνο νόμιμη Κυβέρνηση στην Κύπρο

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιτεν, στην πρώτη δήλωσή του μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας απέρριψε τις φήμες ότι έρχεται στην Κύπρο για να επιβάλει λύση, αλλά δήλωσε ότι έρχεται για να βοηθήσει να βρεθεί λύση. Μόνο οι Κύπριοι πρόσθεσε, μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους και να έχουν το θάρρος αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη του στο νησί δεν θα αλλάξει αυτή τη θέση που είναι και η προσωπική του θέση αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας εκτός από μια χώρα.

Αναλυτικότερα:

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιτεν, στην πρώτη δήλωσή του μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας απέρριψε τις φήμες ότι έρχεται στην Κύπρο για να επιβάλει λύση, αλλά δήλωσε ότι έρχεται για να βοηθήσει να βρεθεί λύση. Μόνο οι Κύπριοι πρόσθεσε, μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους και να έχουν το θάρρος αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη του στο νησί δεν θα αλλάξει αυτή τη θέση που είναι και η προσωπική του θέση αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας εκτός από μια χώρα.

Όπως δήλωσε, έρχεται στην Κύπρο γιατί πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, κάτι που εξαρτάται από τους κατοίκους τους νησιού. Δήλωσε παράλληλα ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών για την Αμμόχωστο καθώς και από τις θρησκευτικές τελετές στις κατεχόμενες εκκλησίες.

Ανέφερε παράλληλα ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Νωρίτερα το live της άφιξης Μπάιντεν…

18.55: Μπάιντεν: “Δεν ήρθα για να πιέσω ή να επιβάλλω λύση”. Αναγνωρίζουμε μια μόνο νόμιμη πολιτική εξουσία στην Κύπρο, είπε ο κ. Μπάιντεν που εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τις κατοχικές αρχές να μην υπάρξουν σύμβολα ή συμβολισμοί στην αυριανή συνάντηση Μπάιντεν – Έρογλου.

18.44: Δήλωση Μπάιντεν: Απευθύνει χαιρετισμό στους Κύπριους αξιωματούχος και δηλώνει την μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο. Ήρθα για να τονίσω τις αρχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που μας ενώνει πλέον με την Κύπρο. Μια συνεργασία που θα εμβαθυνθεί. Ο ρόλος της Κύπρου διευρύνεται σε Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη. Έχουμε ήδη συνεργαστεί στις Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, για το Λίβανο το 2006, στη Συρία για την καταστροφή των χημικών, ενώ τώρα υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μας.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είμαι ευχαριστημένος για την πρόοδο στην οικονομία της Κύπρου και γνωρίζουμε τον πόνο και τις θυσίες του Κυπριακού λαού. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μια νόμιμη πολιτική εξουσία στην Κύπρο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πλην μιας χώρας (Τουρκία).

Ο κ. Μπάιντεν κάνει αναφορά στις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και σε όλα τα προηγούμενα αδιέξοδα. “Η ειρήνη είναι πάντα εφικτή”, αλλά πέρα από τις ηγεσίες πρέπει και οι πολίτες να είναι έτοιμοι για την αλλαγή και την επανένωση. Δεν έρχομαι με σχέδιο για το Κυπριακό… Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο θεμέλιος λίθος για την σταθερότητα στην περιοχή. Πρέπει να φύγει ο ζουρλομανδύας της διαίρεσης. Αν θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό επαφίεται στους πολίτες της Κύπρου. Ευχαριστώ τον ΠτΔ για την σύμπηξη εταιρικής στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ και για την πρόσκλησή του.

18.38: Ο κ. Μπάιντεν και η κα. Τζιλ Μπάιντεν κατέβηκαν και συνομιλούν με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη, Τζον Κένινγκ.

18.33: Δεκάδες αυτοκίνητα αποτελούν την συνοδεία του Αμερικανού Αντιπροέδρου, τρεις λιμουζίνες πανομοιότυπες

18.30: Έχει τοποθετηθεί το πόντιουμ με τα σύμβολα των ΗΠΑ εμπρός από το Air Force Two. Κατεβαίνουν οι άντρες της Μυστικής Υπηρεσίας. Αύριο αναχωρεί μετά το κοινό δείπνο στις 21:30 τελικά ο Τζο Μπάιντεν, αντί της Παρασκευής το μεσημέρι που προβλεπόταν.

18.24: Το Air Force Two μόλις έφτασε στον χώρο αποβίβασης. Ιστορικό γεγονός η μετά από 62 χρόνια επίσκεψη τόσο υψηλά ιστάμενου Αμερικανού Αξιωματούχου. Η τελευταία ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον το 1964.

18.21: Η δήλωση Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν θα βασίζεται σε γραπτό κείμενο.

18.20: Ιωάννης Κασουλίδης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζον Κένινγκ αναμένουν να υποδεχθούν τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο.

18.17: Προσγειώνονται το ένα πίσω από το άλλο τα αεροσκάφη της Αμερικανικής Αποστολής, μαζί με το Air Force Two στο οποίο επιβαίνει ο Τζο Μπάιντεν.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

Μέτρα από ξηρά, θάλασσα και αέρα λαμβάνει από σήμερα η Αστυνομία για σκοπούς ασφάλειας του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κινητοποίηση των Αρχών θα είναι πλήρης και σε όλα τα επίπεδα, από σήμερα το μεσημέρι.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν θα συνοδεύεται από περίπου 100 πράκτορες, με την Κυπριακή Αστυνομία να ρίχνει στον αγώνα της φύλαξης του υψηλού προσκεκλημένου μας και τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, αλλά και την Λιμενική.

Επικόπτερο της Αστυνομίας θα υπερίπταται του χώρου του αεροδρομίου Λάρνακας και κατά την άφιξη και κατά την αποχώρηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου την Πέμπτη το βράδυ.

Επίσης για λόγους ασφάλειας, σκάφος της Λιμενικής θα περιπολεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή παρά το ξενοδοχείο όπου θα διαμένει ο Τζο Μπάιντεν στη Λεμεσό.

Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό ασφαλείας θα έχει ο Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός (ΕΑΟ) με έμφαση στους ελεύθερους σκοπευτές που θα λάβουν θέσεις τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο ξενοδοχείο που θα διαμένει ο κ. Μπάιντεν, αλλά κατά τις διάφορες επισκέψεις του.

Στο Σχέδιο επιχειρήσεων που εκπονήθηκε μαζί με τους Αμερικανούς και συμπληρώθηκε χθες σε σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, προβλέπεται η συνεχής επιφυλακή της ΜΜΑΔ, η οποία και έχει πρωτεύοντα ρόλο στην κινητοποίηση της Αστυνομίας, η Τροχαία, καθώς και οι τρεις Αστυνομικές Διευθύνσεις, Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας, που θα συνδράμουν με όποια μέσα απαιτηθούν.

Επίσης στο σχέδιο ασφαλείας θα συνδράμουν ο κλάδος ανιχνευτικών σκύλων και οι πυροτεχνουργοί, μονάδες οι οποίες θα επιστατούν τους χώρους που θα επισκέπτεται ο κ. Μπάιντεν.

Τέλος, θα λειτουργήσει το Κέντρο Καταστάσεων Κρίσεως στη ΜΜΑΔ, ενώ και η ΚΥΠ θα βρίσκεται σε εγρήγορση όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι η Δύναμη κατάρτισε ειδικό σχέδιο στο οποίο εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, ενώ ζήτησε την κατανόηση και τη συμμόρφωση των οδηγών, καθώς εκεί που θα κρίνεται σκόπιμο θα γίνεται αποκλεισμός συγκεκριμένων οδών.

«Έχουμε λάβει όλα τα δέοντα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτό τον σχεδιασμό που έχει γίνει εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης απέφυγε να αναφερθεί στον αριθμό των αστυνομικών που έχουν κινητοποιηθεί και περιορίστηκε να αναφέρει ότι στο σχεδιασμό που εκπονήθηκε εμπλέκονται αρκετές Υπηρεσίες.

Παράλληλα, όσον αφορά την τροχαία κίνηση, ο κ. Αγγελίδης κατέστησε σαφές ότι εκεί που θα κριθεί σκόπιμο θα γίνει προσωρινός αποκλεισμός συγκεκριμένων οδών.

Στις οδούς που θα αποκλειστούν, πρόσθεσε, θα βρίσκονται μέλη της Αστυνομίας έτσι ώστε να διευκολύνουν την τροχαία κίνηση και τους οδηγούς.

«Η παράκληση προς τον κόσμο είναι όπως δείξουν κατανόηση και συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των μελών μας, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε.

ΠΗΓΗ:newsit.com.cy

ΦΩΤΟ: