Δεύτερος νεκρός στην Κωνσταντινούπολη στις τεταμένες διαδηλώσεις

Κωνσταντινούπολη

Το θάνατο και δεύτερου ατόμου που τραυματίστηκε στις συγκρούσεις με φόντο τις διαδηλώσεις της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης. Το κλίμα είναι τεταμένο μετά τον θάνατο του 30χρονου Ουγούζ Κουρτ, που όπως φαίνεται τραυματίστηκε από σφαίρα σε αυλή χώρου λατρείας αλεβιτών.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου και δεύτερου διαδηλωτή ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών που επέβαιναν σε όχημα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Οκμεϊντάνι. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους περίπου 15 συγκεντρωμένους. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής τον τραυματισμό δύο διαδηλωτών και επτά αστυνομικών στις συγκρούσεις που είχαν ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού ανακοίνωσε πως ο ένας από τους δύο διαδηλωτές εξέπνευσε.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώνονται σχεδόν ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες προκάλεσαν κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει όταν ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 άτομα άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε συγκρούσεις με την αστυνομία, και κατά της κυβέρνησης με αφορμή το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 301 άνθρωποι.Ο Κουρτ κατέληξε στο νοσοκομείο αργά το βράδυ της Πέμπτης, γεγονός που πυροδότησε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Μία βομβίδα διασποράς ερρίφθη εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης τραυματίζοντας δύο πολίτες, έναν από αυτούς σοβαρά, έναν επικεφαλής της αστυνομίας και έξι αστυνομικούς» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Το Οκμεϊντανί είναι εργατική συνοικία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούν μέλη της τουρκικής μειονότητας των αλεβιτώνκαι όπου συχνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις αριστερών.

Ο 15χρονος Ελβάν πέθανε ύστερα από εννέα μήνες σε κώμα από τραύμα στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Οκμεϊντανί. Χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολή την ημέρα της κηδείας του.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Κουρτ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters