Ρεκόρ αφίξεων Ελλήνων στην Αυστραλία

Ρεκόρ αφίξεων Ελλήνων στην Αυστραλία δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης για το οικονομικό έτος 2012-2013. Τριάντα τέσσερις χιλιάδες Έλληνες έφθασαν στην Αυστραλία από την 1η Ιουλίου 2012 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, οι περισσότεροι για προσωρινή διαμονή και οι λιγότεροι για μόνιμη εγκατάσταση.
Τα στοιχεία πιστοποιούν, ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει, πραγματικά, καταστήσει την Αυστραλία πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων όλων των ηλικιών. Όμως, η Αυστραλία δεν «ικανοποιεί» όλους τους Αυστραλούς πολίτες ελληνικής καταγωγής, που επιστρέφουν μετά από χρόνια μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αρκετοί να αγνοούν τις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η γενέτειρα και να επιστρέφουν στην ελλαδική ρουτίνα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, το οικονομικό έτος 2012-2013 έφθασαν στην Αυστραλία 33.951 Ελληνοαυστραλοί και Έλληνες μετανάστες και επισκέπτες.

Παρά τον έντονο θόρυβο, περί αυξανόμενου ρεύματος Ελλήνων μεταναστών προς την Αυστραλία, μόνο 501 Έλληνες μπήκαν στη χώρα μετανάστες, 240 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, 38 ως ειδικευμένοι μετανάστες και οι υπόλοιποι μέσω άλλων προγραμμάτων μόνιμης εγκατάστασης αλλοδαπών στην Αυστραλία.

Επίσης, παλιννόστησαν 1.023 Αυστραλοί πολίτες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι έμειναν μόνιμα στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η μεγάλη κατηγορία επισκεπτών (23.141 άτομα) είναι οι Έλληνες, που ήλθαν να μείνουν στην Αυστραλία για μικρό χρονικό διάστημα για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και αν τους «βολεύει» να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι να περάσει η κρίση στην Ελλάδα.

Οι τουρίστες (visitors) -με σύντομο ή εκτεταμένο χρόνο διαμονής στην Αυστραλία- είναι η άλλη μεγάλη κατηγορία (9.286 άτομα), εκ των οποίων 6.957 είναι επισκέπτες με άδεια παραμονής περιορισμένου χρόνου, ενώ οι μαθητές-επισκέπτες, για τους οποίους γίνεται πολύς θόρυβος τελευταία, περιορίστηκαν στους 363.

Κόσμος φεύγει όμως και από την Αυστραλία και ας επιμένουν τα ελλαδικά και τα ξένα ενημέρωσης, ότι «η ζωή στην Ελλάδα έχει γίνει ανυπόφορη». Τα στοιχεία δείχνουν, ότι το προηγούμενο οικονομικό έτος παλιννόστησαν 268 Ελληνοαυστραλοί, περισσότεροι (212) μετά από 5 χρόνια διαμονής στην Αυστραλία.

Τα στοιχεία καταγράφουν σημαντικό ρεύμα επισκεπτών και από την Κύπρο. Συνολικά 10.004 Κύπριοι μπήκαν στην Αυστραλία το 2012-2013, εκ των οποίων 35, μόνο, ως μετανάστες και 180 ως παλιννοστούντες Αυστραλοί πολίτες κυπριακής καταγωγής.

Η μεγαλύτερη κατηγορία, 7.372 άτομα, επέστρεψαν μετά από σύντομη παραμονή στο εξωτερικό, ενώ 2.335 μπήκαν στη χώρα ως τουρίστες.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com