Οι ΗΠΑ δίνουν πίσω 21 στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την απόφαση να δώσουν πίσω 21 στρατιωτικές βάσεις στις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχεδόν 70 χρόνια έπειτα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και στο πλαίσιο των περικοπών που κάνει το Πεντάγωνο στις αμυντικές δαπάνες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέα «εκποίηση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεών τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα επιστραφούν 21 βάσεις σε όλη την ήπειρο, κυρίως χώροι αναψυχής, στα κράτη που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Από τις 21 στρατιωτικές θέσεις οι 12 είναι στη Γερμανία και οι υπόλοιπες στην Ιταλία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι η απόφαση για την επιστροφή των εγκαταστάσεων δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όπου η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά αυτονόητο ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι στρατιωτικές δυνάμεις μας στην ήπειρο ούτε υποβαθμίζεται με οιονδήποτε τρόπο η ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις ασφάλειας στην Ευρώπη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα έχει οικονομικό όφελος περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο περικοπών ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας, όπως απαιτείται από το νόμο και υπό τη πίεση του Κογκρέσου να μειώσει τις δαπάνες στις μη απαραίτητες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το 2012 υπήρχαν ακόμη 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη και ο στόχος είναι η μείωσή τους κάτω από τους 70.000.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr,