“Χαστούκι” από τους Ιρλανδούς προς την κυβέρνησή τους

Μεγάλη «βουτιά» στα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος δείχνει exit poll στην Ιρλανδία, το οποίο αφορά τόσο την κάλπη των ευρωεκλογών, όσο και την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα που αποτυπώνεται στο exit poll οφείλεται σε αντίδραση του εκλογικού σώματος, μετά από χρόνια επώδυνων μέτρων λιτότητας, και σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού του Enda Kenny και τους εταίρους του, μετά από τρία περίπου χρόνια στην εξουσία. 

Δεν αποκλείουν μάλιστα να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ του κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael του Enda Kenny και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Eamon Gilmore. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το αθροιστικό ποσοστό των δύο κομμάτων ήταν 56%. 

Όλα αυτά, σε μία χώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκθειάσει για τις οικονομικές επιδόσεις της και την έξοδό της από το μνημόνιο τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του DJ Newswires, το exit poll δείχνει ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να ενισχύσουν ανεξάρτητους υποψήφιους, το Sinn Féin, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τοποθετούνται σθεναρά ενάντια στην λιτότητα. 

Ο προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα υπουργός Προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνασπισμού, Brendan Howlin, παραδέχθηκε χθες ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το Εργατικό Κόμμα για την υποστήριξη που παρείχε στα μέτρα λιτότητας. «Ο κόσμος θέλησε να μας δώσει ένα καλό ‘χαστούκι’, και αυτό συνέβη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

C