Βρυξέλλες: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Εβραϊκό Μουσείο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από τα πυρά ενός άγνωστου άνδρα στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου, στο κέντρο των Βρυξελλών, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης, σε ένα έγκλημα που παραπέμπει σε αντισημιτική ενέργεια.

“Ένας άνδρας μπήκε στο μουσείο και πολύ γρήγορα άρχισε να πυροβολεί”, χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ, η οποία έφτασε αμέσως στο σημείο της τραγωδίας. “Ο απολογισμός είναι βαρύς: δύο γυναίκες και ένας άνδρας σκοτώθηκαν ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας, σε πολύ σοβαρή κατάσταση”, πρόσθεσε.

“Δεν μπορούμε να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα, όμως οι πυροβολισμοί αυτοί έπεσαν σε έναν χώρο που μας επιτρέπει να εικάσουμε” ότι επρόκειτο για αντισημιτική ενέργεια, συνέχισε η Μιλκέ.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο. Ο ένας παρέμεινε κοντά σε αυτοκίνητο που ήταν διπλοπαρκαρισμένο, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος κρατούσε “μια μαύρη τσάντα”, εξαπέλυσε την επίθεση στο μουσείο.

Οι μάρτυρες πρόλαβαν να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία ως ύποπτος για το έγκλημα. “Υπήρχε ένα πρόσωπο που έφυγε από το σημείο με το αυτοκίνητό του. Το εντοπίσαμε και τον συλλάβαμε. Όμως δε γνωρίζουμε εάν έχει κάποια σχέση με τα γεγονότα”, είπε μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας, διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς “θεωρείται ύποπτος”.

Ένας μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε με τα μάτια του δύο νεκρούς στην είσοδο του μουσείου. “Ήταν μια νεαρή γυναίκα με αίματα στο κεφάλι. Κρατούσε ακόμη στο χέρι της ένα φυλλάδιο, μάλλον ήταν τουρίστρια. Λίγο πιο πέρα, στο βάθος, είδα έναν κύριο. Ένας πυροσβέστης του έκανε ανάνηψη αλλά νομίζω ότι ήταν νεκρός”, δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, που βρισκόταν τυχαία στη συνοικία αυτή, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο μουσείο. Επιβεβαίωσε και αυτός ότι υπήρχαν “δύο θύματα μέσα στο μουσείο” αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για επισκέπτες ή για υπαλλήλους.

Ο Ρέιντερς εμφανίστηκε επιφυλακτικός όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για μια ενέργεια αντισημιτικού χαρακτήρα. “Όμως είναι προφανές ότι το σκεφτήκαμε”, σημείωσε, παραπέμποντας στην “υπόθεση Μερά”, του Γαλλοαλγερινού που σκότωσε τέσσερις Εβραίους και τρεις στρατιωτικούς στην Τουλούζη της Γαλλίας το 2012.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δολοφονική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών:

«Εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζω   τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου  για την δολοφονική επίθεση στο Εβραϊκό  Μουσείο των  Βρυξελλών, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρώπης, που κόστισε τη ζωή τριών αθώων ανθρώπων. Στέλνω τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και την πλήρη συμπαράσταση μας στη Κυβέρνηση και το Λαό του Βελγίου. Αυτή η απροκάλυπτη πράξη βίας, αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας, τη στιγμή της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών κτυπά τον αξιακό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβάλλει  το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών».
https://www.youtube.com/watch?v=hNI_UnKWFtg