Εκλογές στην Ουκρανία: Αντιμέτωπος με προκλήσεις ο νέος πρόεδρος

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 25 Μαΐου στην Ουκρανία για την ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει το δύσκολο έργο του τερματισμού της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά και της προσπάθειας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Περισσότερα από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από το εθνικιστικό Λβοφ στα δυτικά, έως την αρχαία πρωτεύουσα, Χάρκοβο στα ανατολικά και από την Οδησσό, το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας στο νότο έως την πρωτεύουσα, Κίεβο, στα βόρεια της χώρας.

Στα ανατολικά, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου.

Το Σάββατο 24 Μαΐου, πάντως, οι ουκρανικές Αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44% των ψήφων. Ο Ποροσένκο θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν έχει εγγυημένη την εκλογή του από τον πρώτο γύρο καιπιθανώς μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου.

Οι κύριοι ανταγωνιστές του Ποροσένκο είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο , η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Μέχρι την παραμονή των εκλογών η προσωρινή κυβέρνηση που γεννήθηκε στα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, επιχειρούσε να πείσει τους Ουκρανούς για τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας που θα νομιμοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να “υπερασπιστούν την Ουκρανία”.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00, ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 19:00, ώρα Ελλάδας, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φονικών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου 26 άνθρωποι, ως επί το πλείστον ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Κίεβο.