Αποχή, ο μεγάλος νικητής των εκλογών

Τα πρώτα στοιχεία για τη συμμετοχή στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών και φυσικά στις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου καλά και πρέπει να προβληματίσουν όλους. Όπως φαίνεται, λοιπόν, η αποχή από 40% που ήταν πριν μία εβδομάδα δεν άλλαξε τίποτα και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε στο 40,17%.

Δηλαδή σχεδόν ένας στους 2 Έλληνες έμεινε σπίτι του, πήγε εκδρομή ή πήγε παραλία και άφησε κάποιους άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτόν. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα εξαιρετικά σοβαρό και το οποίο ίσως είναι πολύ πιο ισχυρό μήνυμα από όλα τα υπόλοιπα που έστειλε ο κόσμος. Ούτε η ΝΔ πρέπει να είναι ευχαριστημένη, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως ούτε και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που απαξιώνεται ακόμη περισσότερο και δεν μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο.

Η ΝΔ είχε θέσει ως στόχο να «ξεκουνήσει» τους ψηφοφόρους της, να πάνε να ψηφίσουν και να αποφασίσουν αν θέλουν την σταθερότητα ή την ανατροπή. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να φέρει στις κάλπες τον κόσμο και να δημιουργήσει το ρεύμα ανατροπής που επεδίωκε.

Η αποχή είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών και πλέον η επόμενη ημέρα θα πρέπει να θέσει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί οι Έλληνες δεν πάνε να ψηφίσουν αν και η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της;

Γιατί οι νέοι έχουν απαξιώσει τόσο πολύ το πολιτικό σύστημα και το απορρίπτουν;

Γιατί τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά και γιατί οι υπάρχοντες πολιτικοί είναι απαξιωμένοι;

Γιατί αν και παρουσιάστηκαν νέα κόμματα και νέα πρόσωπα τα τελευταία χρόνια, όπως Το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ κ.λπ. αυτά τα κόμματα δεν κινητοποίησαν την ελληνική κοινωνία;

Και φυσικά γιατί ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που ψηφίζουν, συγκεκριμένα σχεδόν το 10% επιλέγει ένα νεοναζιστικό κόμμα;

Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας οφείλουν κάποια στιγμή να κάτσουν και να σκεφτούν γιατί οδηγούν τον ελληνικό λαό στην απομάκρυνση από την πολιτική. Φταίνε οι ιδέες τους; Φταίνε οι πολιτικές τους; Φταίνε τα πρόσωπα; Φταίνε όλα μαζί; Αυτό είναι που πρέπει να απαντηθεί ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι ο κόσμος; Να κινητοποιηθεί, να βγει από το σπίτι του, να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει δημοκρατικά, να ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει το πολίτευμά μας.

ΠΗΓΗ:antinews,gr