Ο γερμανικός Τύπος για τις Ευρωεκλογές

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σχολιάζει ο γερμανικός τύπος, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις επιτυχίες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

«Η ημέρα των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εθνικές καταστροφές: την τεράστια εκλογική επιτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και την επέλαση των ακροδεξιών στη Γαλλία», παρατηρεί η γερμανική General-Anzeiger της Βόννης.

Όπως διευκρινίζει στην περίπτωση του προβληματικού παιδιού που λέγεται Ελλάδα, το αποτέλεσμα σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η πορεία εξυγίανσης. Κι αυτό επειδή, στα μάτια των Ελλήνων, η ΕΕ τους έχει επιβαρύνει υπερβολικά.

Στην περίπτωση της γειτονικής μας Γαλλίας, το αποτέλεσμα παραπέμπει σε χρόνια αβεβαιότητας όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει. Είναι άγνωστο πώς ένας σοσιαλιστής πρόεδρος μπορεί να καταφέρει να μείνει επί μακρόν στο αξίωμά του όταν το κόμμα του έχει σημειώσει μετά βίας διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα».

Για το ίδιο θέμα, η Hannoversche Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Σε όλη την γηραιά ήπειρο, οι ψηφοφόροι παρουσιάζουν νέες αβεβαιότητες, που οφείλονται στην ραγδαία μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή σκηνή. Οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν, όμως, να μιλούν για αυτές τις αβεβαιότητες. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται σε δεξιούς λαϊκιστές και ακραίους ωσάν να επρόκειτο για “γκουρού“. Θα πρέπει να τους απομυθοποιήσει. Δεν είναι όλοι όσοι στέλνονται εκεί άξιοι για το επίπεδο ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

NewsIt.gr

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων σημειώνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας αναφορά στα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, την πρωτιά του Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ. Παράλληλα, σχολιάζουν και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.«Ευρωσκεπτικιστικός σεισμός συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές εκλογές» είναι ο τίτλος του άρθρου του BBC, το οποίο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα σημαίνει μεγαλύτερο «λόγο» σε αυτούς που θέλουν μείωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων ή εγκατάλειψή τους.

Ευρεία κάλυψη των ευρωεκλογών από τον Guardian που και αυτός μιλά για «πολιτικό σεισμό» στη Βρετανία, ενώ κάνει λόγο για «θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ» στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

«Το Ukip και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο απέσπασαν νίκες στις ευρωπαϊκές εκλογές, σερφάροντας σε ένα κύμα λαϊκής οργής απέναντι στην ΕΕ και την καθεστηκυία τάξη» γράφουν οι βρετανικοί Times, κάνοντας λόγο για κλίση της Ευρώπης προς τα δεξιά.

«Ιστορικές νίκες για την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές» γράφει το France 24, λέγοντας ότι αν και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές, «η νύχτα ανήκε στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα» που κατήγαγαν σημαντικές νίκες σε όλη την ήπειρο.

«Η νίκη του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία: Η αποτυχία μιας ολόκληρης χώρας» γράφει η γαλλική Liberation. «Οι πολίτες ψήφισαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, επικεφαλής ένα κόμμα της ακροδεξιάς, ξενοφοβικό, ρατσιστικό και λαϊκιστικό» γράφει ο Φρανσουά Σερζάν.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρεται στη μεγάλη νίκη (με πάνω από 40%) του Ματέο Ρέντσι, ενώ τονίζει ότι «οι ευρωσκεπτικιστές τριπλασίασαν τις θέσεις τους».

Οι New York Times τονίζουν ότι ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος σημείωσαν σημαντικές νίκες στις ευρωεκλογές και σημειώνουν ότι τα «εχθρικά προς την ΕΕ πολιτικά κόμματα […] απέφεραν πλήγμα στα πληγωμένα, αλλά κυρίαρχα, παραδοσιακά κόμματα».

«Αυτός ο σεισμός στην Ευρώπη; Είναι τα κέρδη της ακροδεξιάς στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είναι ο τίτλος άρθρου του CNN, αναφερόμενο στα αποτελέσματα στη Γαλλία και τη Δανία.

«Οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη έδωσαν ένα τσίμπιμα-έκπληξη στο πολιτικό κατεστημένο, ενισχύοντας κόμματα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος, δίνοντάς τους νίκες-κλειδιά και δίνοντας φωνή για το μέλλον της Ευρώπης σε κάποιους από τους πιο ένθερμους επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει η Washington Post.

Newsroom ΔΟΛ