Δώρο από την Αυστραλία στους γενναίους της Κρήτης

Την περασμένη Τετάρτη, 21 Μαΐου, εκατοντάδες συναθροίστηκαν στο χωριό Τσικαλαριά της Κρήτης, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παραλαβή της αναμνηστικής πλακέτας ” 42η Οδός”, από τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Την πλακέτα μετέφερε από την Αυστραλία η Glenda Humes, η μεγαλύτερη κόρη του αξιωματικού Reg Hunt, που πολέμησε στην Κρήτη.
Η εν λόγω πλακέτα θα δείχνει το σημείο όπου έλαβε χώρα η ιστορική μάχη μεταξύ των συμμάχων και των γερμανικών δυνάμεων την 27η Μαΐου 1941. Γνωστή η οδός στους ξένους ως 42nd Street, κοντά στα Τσικαλαριά, δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα σηματοδοτηθεί.

Ένα φοβερό θέαμα που έκοβε την ανάσα, όσων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν εκεί Μαορί, από τη Ν. Ζηλανδία, απόγονοι του Τάγματος 28, εκείνων που πολέμησαν στο σημείο αυτό, μαζί με δύο τάγματα Αυστραλών από τη Βικτώρια, παρουσίασαν τον πολεμικό χορό haka.

H ιδέα της πλακέτας ανήκει στην Glenda Humes, χρηματοδοτήθηκε δε από οργανισμούς των Κρητών και των Αυστραλών καθώς και από δωρεές ιδιωτών.
Στην ομιλία της η κ. Hume αναφερόμενη στην πλακέτα, είπε ότι ‘είναι ένας τρόπος αναγνώρισης για όσους πήραν μέρος σ’ αυτήν τη μάχη, να θυμίζει το ρόλο και την αυτοθυσία τους στις επερχόμενες γενιές’.

“Αυτό είναι το δώρο μας στους γενναίους ανθρώπους της Κρήτης από τους λαούς της Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας”.
Αξιοσημείωτο ότι εκατοντάδες παιδιά από τα σχολεία της περιφέρειας, παρέστησαν στην τελετή στην οποία ήταν παρούσα και η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη Μπλούμφιλντ, θερμή υποστηρίκτρια του έργου.

Το σχέδιο της πλακέτας ανήκει στην αρχιτέκτονα-μηχανικό του Δήμου Χανίων, Αγγελική Συρακούλη.