Συνεδριάζει εκ νέου, την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014, η Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Η προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν αυτή η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής από συστάσεώς της και η πρώτη από τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης (Ιούνιος 2013).

Έτσι, σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε στα μέλη της Επιτροπής ο Πρόεδρος και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) κ.  Σάββας Αναστασιάδης, η Συνεδρίαση είχε προσγραμματισθεί για την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014. Κατόπιν, όμως, αιτήματος από την Αμερική για αναβολή μιας εβδομάδος, η συναντηση οριστικοποιήθηκε για την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής και (κατά ορισμένες πληροφορίες ίσως είναι η τελευταία). Στη συνέχεια και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά,  θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και, ακολούθως, στην ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και μόνον ορισμένες επιμέρους αλλαγές θα συζητηθούν, ανάλογα φυσικά και με τις όποιες υπάρχουσες “ενστάσεις” των μελών της Επιτροπής. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Προέδρος της Επιτροπής, το Νομοσχέδιο θα αποσταλεί εντός των προσεχών ημερών στα μέλη της Επιτροπής με σκοπό την επεξεργασία και τελική του μορφοποίηση κατά την προσεχή συνεδρίαση.

Βέβαια, τόσο η προσεχής Συνεδρίαση της Επιτροπής όσο και η πορεία του νομοσχεδίου, εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις και, ειδικότερα, από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών που ρωτήθηκε σχετικά από την ΡΗΡ, δήλωσε πως το Υπουργείο κάνει αυτό που πρέπει, προγραμματίζει  τη συνέχεια του θέματος, όπως άλλωστε δήλωσε μόλις την Τετάρτη το  απόγευμα, απαντώντας στην ΡΗΡ, και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε από την ΡΗΡ σχετικά με τον Απόδημο Ελληνισμό. Η απάντηση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής: “Ως προς τον Απόδημο Ελληνισμό, δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε πολυδιασπασμένοι κομματικά, μικρόψυχοι  χωρίς να έχουμε μία αίσθηση του εθνικού χαρακτήρα της πολιτικής μας για τους Απόδημους. Για τους Απόδημους η πατρίδα είναι μία. Δεν μπορεί να είναι μία κομματική πατρίδα.  Φυσικά, αυτό αφορά όλα τα θέματα που αναφέρατε.  Και γενικότερα τη θέση των παρεμβάσεών μας στην κοινότητα του Απόδημου Ελληνισμού, όπου κι αν βρίσκεται αυτός. Αυτές είναι και οι πρωτοβουλίες που έχουμε συνεννοηθεί ότι θα προωθήσει ο κ. Γεροντόπουλος, ο αρμόδιος Υφυπουργός”.Άποψη από τη συνεδρίαση της Αναθεωρητικής και Οργανωτικής Επιτροπής για το ΣΑΕ

Στο πλαίσιο και το πνεύμα αυτό προχωρούν οι σχετικές διεργασίες και η σύγκλιση της Επιτροπής.

Άλλωστε η ομογένεια, με την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, και ειδικότερα τον πρόεδρό της κ. Διαμαντή Γκίκα, είχε αντιδράσει άμεσα στην απάντηση αυτή του Υπουργού Εξωτερικών επισημαίνοντας σε e-mail προς την ΡΗΡ: “Τον Αύγουστο θελουμε εκλογές για το ΣΑΕ”.

Πάντως, όλα τελούν πλέον υπό τις επιπτώσεις του κυβερνητικού ανασχηματισμού και των αποφάσεων του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά καθώς και ο νυν Υφυπουργός Κυριάκος Γεροντόπουλος θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ΥΦΥΠΕΞ και ο κ. Σάββας Αναστασιάδης πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής και, κατά συνέπεια, και πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΑΕ, για να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η προαναγγελθείσα σύσκεψη.  Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η συνεδρίαση του Ιουλίου ενδέχεται να μετατοπιστεί ή ακόμη και να αναβληθεί…

Η προηγούμενη Επιτροπή.

Με κατάθεση προτάσεων εκ μέρους μελών της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής για το ΣΑΕ προκειμένου ο θεσμός να εκσυγχρονιστεί, με την διακήρυξη εκ μέρους του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου ελληνισμού Κυριάκου Γεροντόπουλου,  για συνεργασία των κομμάτων ώστε το νέο νομοσχέδιο να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής, αλλά και με ορισμένες απόψεις που ακούστηκαν περί αυτοοργάνωσης της Ομογένειας, είχε πραγματοποιηθεί  η  συνεδρίαση της αρμόδιας οργανωτικής επιτροπής για την επεξεργασία του προσχεδίου νόμου για το Συμβούλιο.

Από το προεδρείο του ΣΑΕ παρόντες ήταν ο πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης, οι συντονιστές Αμερικής και Κεντρικής και Νότιας Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος και Νικηφόρος Νικολαΐδης αντιστοίχως. (Ο τελευταίος εκπροσωπούσε και την Περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής) καθώς και η Γραμματέας Όλγα Σαραντοπούλου.Στην εισηγητική του ομιλία ο υφυπουργός Κυριάκος Γεροντόπουλος είχε επισημάνει ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις για αλλαγές στο Σχέδιο Νόμου που ήδη έχει καταρτισθεί τόσο από τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ όσο και από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Ειδικά ως προς τους τελευταίους, ο κ. Γεροντόπουλος είχε τονίσει  την ανάγκη ο Απόδημος Ελληνισμός να μείνει υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων και είχε ζητήσει «μία ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου στη Βουλή, διότι ο ελληνισμός δεν μπορεί να μπαίνει στα στενά παπούτσια κανενός κόμματος».

Από τους πολιτικούς, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Πριμικήρης είχε υποστηρίξει την άποψη πως το ΣΑΕ δεν μπορεί να υπάρξει μόνον ως συμβουλευτικό όργανο και τόνισε πως εάν δεν απλωθεί στην Ομογένεια θα αποτύχει. Υποστήριξε ότι το ΣΑΕ πρέπει να γίνει ένα τριτοβάθμιο όργανο, να αποκτήσει χαρακτήρα διεκδικητικό, να «γειωθεί» με άλλες οργανώσεις, να μην πατρονάρεται από κυβερνήσεις, εκκλησία και σπόνσορες, αλλά να συντηρηθούν οικονομικά από μόνοι τους. Είχε υποστηρίξει ακόμη ότι το ΣΑΕ πρέπει να αποκτήσει πολιτικό λόγο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις χώρες υποδοχής.Άποψη από τη συνεδρίαση της Αναθεωρητικής και Οργανωτικής Επιτροπής για το ΣΑΕ του περασμένου Μαρτίου.

Print Friendly, PDF & Email