Με την «Καταιγίς 14» ακυρώνεται ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο

Σε πλήρη κινητοποίηση θα τεθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την προσεχή Δευτέρα έως και την Παρασκευή όπου θα δοκιμαστούν νέου είδους επιχειρήσεων και καινοτόμων τακτικών, στα πλαίσια της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 14».

Το Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζει να γεμίσει το Αιγαίο με 80 σκάφη (!) από την Αλεξανδρούπολη έως και τη Ρόδο. Ο στόλος που θα βρεθεί σε πολεμική ετοιμότητα περιλαμβάνει όλα τα μέσα που διαθέτει το ΓΕΝ στο ναύσταθμο. Εκτός από τα πλοία επιφανείας θέσεις μάχης θα λάβουν και τα υποβρύχια που διαθέτουμε τα οποία θα διαταχθούν να βρεθούν σε σημεία που θεωρητικά θα εμπόδιζαν σε μία κρίσιμη στιγμή την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού «Κατά την άσκηση, θα δοθεί η ευκαιρία δοκιμής ειδικών σχεδίων και εφαρμογής πειραματικών και καινοτόμων τακτικών. Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 14» θα συνδυαστεί με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και άλλων μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα θα συμμετάσχουν και μονάδες του Λιμενικού Σώματος».

Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο θα εξελίσσονται συνεχώς για 120 ώρες.

Οι ανώτατη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ θα εφαρμόσουν νέες τακτικές που θέλουν να διαπιστώσουν αν θα είναι πιο αποτελεσματικές στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στη μάχη επιφανείας και στις συνδυαστικές επιχειρήσεις. Επίσης θα δοκιμαστούν άλλα μοντέλα διοίκησης και ελέγχου.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα μπουν στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων του Πενταγώνου και θα εξαχθούν συμπεράσματα που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στο μέλλον.

Γ. Κοκ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr