Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Ιουνίου 2014

Η πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Λευκωσία, ο απόηχος των ευρωεκλογών και κυρίως της αποχής των πολιτών, η αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό, οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα, αλλά και θέματα υγείας, όπως επίσης και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον ΑΠΟΕΛ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Τα παθήματα του ενδιάμεσου χώρου” γράφει ότι στην εσωστρέφεια βύθισαν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κύπρος πήρε παγκόσμια πρωτιά με 57 γαλάζιες σημαίες στις αντίστοιχες παραλίες σε σχέση με το μήκος της ακτογραμμής της. Επίσης, προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αναφέρει ότι `η μεγάλη εξουσία απαιτεί και στενό έλεγχο`.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Τρίζει τα δόντια στο Προεδρικό ο ΔΗΣΥ” γράφει ότι σε νέα βάση επιχειρεί η Πινδάρου να θέσει τις σχέσεις της με το Προεδρικό και δη την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, θέτοντας υπό αυστηρό έλεγχο τα όσα κάνουν ή δεν κάνουν οι συνεργάτες του Προέδρου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι γερό ξεσκόνισμα γίνεται στην περιουσία και τις επενδύσεις της Cyta στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της. Επίσης, γράφει ότι για το ΓΕΣΥ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Άρση της εμπιστοσύνης” γράφει ότι δημοσκόπηση της RAI για λογαριασμό του `Φ` καταδεικνύει ότι η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό. Γράφει ακόμη ότι καυτό προβλέπεται το Καλοκαίρι για τα κυβερνητικά και τραπεζικά επιτελεία αλλά και τους πολίτες-πελάτες τραπεζών λόγω του επικαιροποιημένου μνημονίου. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι μια ανοικτή πληγή.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Κερδοζημιές” γράφει ότι επιθετικές κινήσεις μέχρι και αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αλλού, γράφει ότι η ακροδεξιά χρωματίζει το νέο ευρωπαϊκό χάρτη. Αναφέρει ακόμη ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, με εντολές της Κυβέρνησης, ετοίμασε μελέτες για αναδιάρθρωση διάφορων οργανισμών, όπως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, και ότι το νερό θα είναι ακριβότερο.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής” με τίτλο “Σοβαρές εξελίξεις στις Τράπεζες” γράφει ότι πέραν από την αλλαγή προσώπων στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία προμηνύει άμεση και δραστική εμπλοκή των μεγαλομετόχων της στη λήψη αποφάσεων, δρομολογούνται και σημαντικές αλλαγές στην Τράπεζα Κύπρου όπου αναμένονται και παραιτήσεις μέσα στο Καλοκαίρι. Επίσης, γράφει ότι συντήρηση της δυναμικής που δημιούργησε η επίσκεψη Μπάιντεν επιδιώκει η Κυβέρνηση. Αλλού, αναφέρεται σε `κόντρα 6 ρίχτερ Αβέρωφ – Χάρη` και γράφει ότι με συνάντηση αποκλιμακώθηκε η ένταση, αλλά έμειναν τραύματα.

Η εβδομαδιαία “Μάχη” με τίτλο “Προσπάθεια αναζωογόνησης των συνομιλιών” γράφει ότι στη σκιά των πανταχόθεν πλέον παραδοχών ότι οι απευθείας συνομιλίες `καρκινοβατούν` συναντώνται εκ νέου τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης. Γράφει ακόμη ότι το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη αποφάσεων με δέκα μέτρα κατά του ρουσφετιού. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδάκη του ΚΣ ΕΔΕΚ, που εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής, ο οποίος είπε ότι ο ενδιάμεσος χώρος χρειάζεται πρόταση εξουσίας.

Η αγγλόγλωσση `Sunday Mail` με τίτλο “Όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι” γράφει για την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας της κοινότητας ΛΟΑΤ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία και αναφέρει ότι ήταν χιλιάδες οι υποστηρικτές. Αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα ότι μετά τη νίκη του επί της ΑΕΛ με 1-0, ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε και το Πρωτάθλημα. Γράφει ακόμη ότι τοποθετείται άμμος σε διάφορες παραλίες της Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)