Σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού Τιράνων

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Για την ΡΗΡ

> Φωτογραφία: Σπύρος Διαμάντης

ΤΙΡΑΝΑ: Μέσα σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα χαράς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 στα Τίρανα η τελετή εγκαινίων του νέου Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ και των αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Μαζί τους συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Ο Καθεδρικός Ναός Τιράνων,

Ο Καθεδρικός Ναός Τιράνων,

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο πρόεδρος της Βουλής Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχος Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα, οι οποίοι και δέχτηκαν επισήμως τους προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ο ναός που κατασκευάστηκε επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, με επιρροές από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως είναι το ζωντανό σύμβολο της αναγέννησης της Ορθοδοξίας στην γειτονική χώρα. . «Η παρούσα ημέρα επισφραγίζει μια ιστορική περίοδο πάθους, ταφής και αναστάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος που σημείωσε πως «είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι σε μια εποχή αβεβαιότητος και αναταραχών η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας με την παρουσία της και τις πολύπλευρες κοινωνικές πρωτοβουλίες της , τόνωσε την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα του ορθοδόξου λαού και γενικότερα της αλβανικής κοινωνίας».

kaue4

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο στους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στο κτίριο του νέου Καθεδρικού των Τιράνων για τον οποίο ευχήθηκε να καταστεί «σύμβολο μιας Ορθοδοξίας ανοικτής στην οικουμένη, στον σύγχρονο κόσμο». Χώρος όπου θα βιώνεται και θα κηρύσσεται το Μυστήριο του «εν Τριάδι Θεού, εν Χριστώ, η Θεία Οικονομία δια του Αγίου Πνεύματος», αληθινό φυτώριο πνευματικής καλλιέργειας πιστών, με αναστάσιμη συνείδηση που αγκαλιάζει όλη την οικουμένη και ακτινοβολεί την αλήθεια την δύναμη και το κάλος της Ορθοδοξίας. . Κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη που χαιρέτισε προσωπικά τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τα εγκαίνια του ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα, αποτελεί «απόδειξιν του ότι η Ανάστασις είναι πραγματικότης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας, η άλλοτε σχεδόν νεκρά, μετά τους αθεϊστικούς διωγμούς ήδη εβρίσκεται ζώσα και πλήρης δυναμισμού και δημιουργικότητος».

Στιγμιότυπο με τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο από την Τελετή Αγιασμού Αγίας Τράπεζας.

Στιγμιότυπο με τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο από την Τελετή Αγιασμού Αγίας Τράπεζας.

Μάλιστα ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για «θαύμα αναγεννήσεως» αναφερόμενος στην περίπτωση της Εκκλησίας της Αλβανίας, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν γι αυτό, με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο. . Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος της Θείας Λειτουργίας των εγκαινίων παρακολούθησε όχι μόνο πλήθος πιστών, αλλά και σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, δείγμα του κύρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας παρά τις επιθέσεις που κατά καιρούς δέχεται από ακραία εθνικιστικά στοιχεία. . Στο συλλείτουργο που ακολούθησε των εγκαινίων προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με συλλειτουργούς τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Σερβίας και Ρουμανίας, τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου, Αθηνών και Πολωνίας, καθώς και τον οικοδεσπότη Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.Ο σεβασμιότατος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με τους προκαθημένους άλλων Εκκλησιών.

Ο Μακαριώτατος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με τους προκαθημένους άλλων Εκκλησιών.