Τον ομογενή James Stavridis υποδέχθηκε στο Άμυνας ο Δημ. Αβραμόπουλος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον πρώην Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και νυν Πρύτανη της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, Ναύαρχο James Stavridis.Σταυρίδης5

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε πρόσφατα ως βασικός ομιλητής σε διεθνές Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν στη Βοστώνη το Πανεπιστήμιο Harvard και η Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusic, η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου και ο πρώην διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και νυν κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, James Stavridis.

Έλληνας…

Ο James Stavridis Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1955 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Ελληνοαμερικανούς γονείς και πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης – αξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών- υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ 1962 και 1964. Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια. Είναι χαρακτηριστικό πως με τη σύζυγό του ήταν παιδικοί φίλοι, αφού βρέθηκαν μαζί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσαν οι γονείς τους. «Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει δυο παρελθόν, σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης, που μιλάει Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά. «Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά… τα δικά μου ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου». Υφιστάμενοι του ναυάρχου Σταυρίδη λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Εγγονός ενός Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ο κ. Σταυρίδης έχει ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του. «Η Ελλάδα – αχ, η Ελλάδα!», γράφει στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού». «Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».