Το ναυάγιο των Αντικυθήρων ταξιδεύει στην Ελβετία…

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, και θαύμασαν οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου…
στην περιοδική έκθεση που στήθηκε -τον Απρίλιο του 2012, στον χώρο του μουσείου θα ταξιδέψουν στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η έκθεση «Το ναύαγιο των Αντικυθήρων» ανέβασε κατά πολύ την επισκεψιμότητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε ποσοστά που κυμαίνονται από 45 έως 80%.

Η επιτυχημένη περιοδική έκθεση θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2015 στην πόλη Βασιλεία στην Ελβετία και τα περισσότερα εκθέματα θα φτάσουν στην χώρα οδικώς. Χωρίς τον μηχανισμό, που θεωρείται αδύνατο να μετακινηθεί, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί για το αν είναι σε θέση να μετακινηθεί και ο χάλκινος «Έφηβος των Αντικυθήρων». Το ζήτημα της μεταφοράς απαιτεί άμεση λύση, καθώς η έκθεση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί, έστω ένα μέρος αυτής, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το 2016, μετά την ανακαίνιση  αυτής. Ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Γ. Κακαβάς επεσήμανε την Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι δεν χωράνε σε αεροπλάνο οι αρχαιότητες.

Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου προσθέτει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τις 29 Ιουνίου.
Πηγή : protothema.gr