Η Έκθεση του ΔΝΤ ρίχνει τα spreads των ομολόγων…

Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία που εμπεριέχει η έκθεση του ΔΝΤ, καθώς και η θετική αποδοχή από μέρους των αγορών της τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γκικα Χαρδούβελη «σπρώχνουν» τα spreads των ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα …
της τελευταίας πενταετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με επιτόκιο 5,5% όταν τον Φεβρουάριο του 2009 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου είχε δανειστεί (στην τελευταία έξοδο της στις αγορές) με επιτόκιο πάνω από 6%.

Ακόμα, πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις αγορές για το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε πριν μερικές εβδομάδες, του οποίου η απόδοση έχει «καταρρεύσει» στο 4%, όταν είχε τιμολογηθεί προς 4,95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία δίνεται σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα θα γίνεται λόγος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2014 της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ρυθμός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδόν κλειδώσει, αφού οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί σημαντικά και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό μέσω ομολόγων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ήταν και η πρόσφατη επιτυχία της ΔΕΗ, η οποία άντλησε με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές.

Η άνοδος των τιμών στις αγορές ομολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει μετά τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη Πέμπτη.

Όσον αφορά την ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν νέα μεγάλη πτώση λόγω νέας ανόδου των τιμών.

Η Ιρλανδική 10ετία στο 2,42%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,35%, η Ισπανία 2,56% και η Ιταλία 2,74%
Πηγή : protothema.gr