Κανονικά θα προχωρήσουν οι διεργασίες για το Νομοσχέδιο του νέου ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κανονικά στις 3 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το ΣΑΕ, όπως είχε προγραμματισθεί πριν από τις εκλογές και τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ, ισχύουν οι προσκλήσεις  που ήδη έχουν αποσταλεί προς τα μέλη της Επιτροπής ενώ και το Νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ βρίσκεται πολύ κοντά στη φάση της ολοκλήρωσής του.

Η παραμονή του Άκη Γεροντόπουλου στην κυβέρνηση και η υπ’ αυτού διατήρηση στον ανασχηματισμό του θώκου του υφυπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, διευκολύνει τις εξελίξεις καθώς όλο το διατρέξαν διάστημα, πριν και μετά τις Δημοτικές και τις ευρω-εκλογές, δεν σταμάτησαν οι διερευνητικές επαφές του με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, επί ορισμένων λεπτομερειών. Έτσι το νομοσχέδιο έχει λάβει μία περίπου τελική μορφή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Κυριάκος Γεροντόπουλος προγραμματίζει για τις επόμενες εβδομάδες και, πάντως, πριν από την επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής τον Ιούλιο, νέες συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων ώστε να έχει τις τελικές τους απόψεις επί του νομοσχεδίου.

Αντιρρήσεις φαίνεται –σύμφωνα με ορισμένες μη διασταυρωμένες πληροφορίες- να εξακολουθούν να υπάρχουν κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την μεικτή εκπροσώπηση στο ΣΑΕ Οργανώσεων και φυσικών προσώπων.

Κατά τη σύσκεψη θα διατυπωθούν και οι τελικές θέσεις των μελών της Επιτροπής, ανάμεσά τους και των τελευταίων μελών του προεδρείου ΣΑΕ- και η επεξεργασία του Νομοσχεδίου θα περάσει σε άλλα κλιμάκια όπου και θα οριστικοποιηθεί για κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή.

Βασική γραμμή του Υφυπουργού κ. Γεροντόπουλου (αλλά και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) παραμένει η κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, ώστε το Νομοσχέδιο να περάσει με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία τόσο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όσο και από την Ολομέλεια.  Άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος,  πρόσφατα έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό με μικροκομματική αντίληψη και μικροψυχία…

Παρά ταύτα, δια λόγους αρχής, στην κατ΄ ιδίαν διαβούλευση του υπουργείου με τα κόμματα, δεν αναμένεται να προσκληθεί η Χρυσή Αυγή, η οποία θα συμμετάσχει, ωστόσο, εάν το θέλει, κανονικά στην Οργανωτική Επιτροπή.

Πρόκειται, όπως πληροφορείται εξωδίκως η ΡΗΡ, για προσωπική επιλογή του Υφυπουργού κ. Γεροντόπουλου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν θα υπάρξει νέα δημόσια διαβούλευση καθώς στην αρχική του μορφή το Νομοσχέδιο έχει ήδη αναρτηθεί στη «Διαύγεια» επί υπουργίας Κων. Τσιάρα ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις από ομογενείς, φυσικά πρόσωπα και φορείς.

panhellenicpost.com