Οι τζιχαντιστές «θέλουν» και τη Βαγδάτη – Επέβαλαν τη Σαρία στη Μοσούλη

5DBB1E843F75F271460E2D9DD6A84767

  (Φωτογραφία:  Reuters )
Βαγδάτη, Ιράκ
Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο διάσπασης βρίσκεται το Ιράκ, καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει κλιμακωθεί ραγδαία της τελευταίες ώρες.Οι σουνίτες ισλαμιστές προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, ενώ η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο του Βορρά, μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές και του Κιρκούκ από τους Κούρδους του βορείου Ιράκ.
Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) ύψωσε τις μαύρες σημαίες του και επέβαλε ήδη τη Σαρία στη Μοσούλη, απειλώντας με εκτέλεση όσους άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δεν «μετανοήσουν».

Οι τζιχαντιστές έκαναν την εμφάνισή τους σε πόλεις μόλις μία ώρα έξω από τη Βαγδάτη και απειλούν να καταλάβουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

«Η μάχη θα ξεσπάσει στην Βαγδάτη και την Καρμπάλα. Να είστε έτοιμοι» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του ISIS, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, σε ηχητικό μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται το CNN, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία και έναν μηχανικό, οι σουνίτες αντάρτες περικύκλωσαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί στο βόρειο Ιράκ.

Οι σουνίτες μαχητές είχαν φτάσει αργά την Τρίτη στην πόλη Μπαϊτζί και προσέγγιζαν το διυλιστήριο, αλλά είχαν αργότερα αποσυρθεί στα γύρω χωριά μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με επικεφαλής τοπικών φυλών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι κοντά στο διυλιστήριο, δήλωσε ότι οι μαχητές περικύκλωσαν το διυλιστήριο με περισσότερα από 50 οχήματα.

Οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι έχουν πιάσει αιχμαλώτους 4.500 ιρακινούς στρατιώτες στις επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν.

 

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα από υποστηρικτές του ISIS, στο YouTube -η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί μέχρι στιγμής- παρουσιάζεται μια φάλαγγα με εκατοντάδες άοπλους άνδρες με πολιτικά να περπατούν κατά μήκος μιας λεωφόρου.

Η φωνή του εκφωνητή λέει στα βίντεο αυτά ότι οι στρατιώτες παραδόθηκαν σε βάση του στρατού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων έξω από την πόλη Τικρίτ.

Χάνει τον έλεγχο του Βορρά η κυβέρνηση

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας.

Με τον στρατό να έχει εγκαταλείψει τις ημι-αυτόνομες κουρδικές επαρχίες του βορείου Ιράκ, οι Κούρδοι έσπευσαν να καταλάβουν εξολοκλήρου τον έλεγχο του Κιρκούκ.

10 φωτογραφίες

Mιλώντας στο CNN, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει βήματα για την απώθηση των τρομοκρατών», ωστόσο παραδέχθηκε ότι η κατάληψη της Μοσούλης αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στην ασφάλεια.

«Στην πραγματικότητα ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε» είπε ο Χ.Ζεμπάρι, μιλώντας στο Λονδίνο και οι διοικητές το έσκασαν προς τα βόρεια της χώρας.

O στρατός του Ιράκ προσπαθεί να αναχαιτίσει τους τζιχαντιστές. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Iraqiya TV μετέδωσε ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Τικρίτ που οι αντάρτες είχαν καταλάβει την Τετάρτη.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πάντως αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράκ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις που ελέγχουν σουνίτες αντάρτες στην πόλη -ανάμεσά τους και ένα συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η πολεμική αεροπορία του Ιράκ βομβάρδισε, επίσης, θέσεις σουνιτών ανταρτών εντός και γύρω από τη Μοσούλη.

Το Ιράκ βρισκόταν σε μία εύθραυστη κατάσταση από το 2003 και την αμερικανική επέμβαση στη χώρα. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να διασπαστεί στη βάση εθνοτικών και σεχταριστικών γραμμών.

Στο Ιράκ η πλειοψηφία των πολιτών είναι σιίτες με μία σουνιτική μειονότητα να βρίσκεται συγκεντρωμένη στη Βαγδάτη, καθώς και στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας.

Προβλήματα παρατηρούνται και στην άσκηση πολιτικής. Το ιρακινό Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί την Πέμπτη, λόγω έλλειψης απαρτίας, ώστε να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα.

Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές (από τους 325), ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128.

Ράσμουσεν: Δεν υπάρχει ρόλος για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος «ρόλος» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο Ιράκ μετά την κατάληψη μεγάλου μέρους των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας από τους εξτρεμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι κρατούν ομήρους δεκάδες τούρκους πολίτες.

Ο Ράσμουσεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, καταδίκασε τη βία στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης απέκλεισε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, πάντως, το Ιράκ κάνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς τη Βαγδάτη, ζητώντας αεροπορική υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ρωσία: Οι εξελίξεις δείχνουν την αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης

Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών ανταρτών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την «πλήρη» αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δείχνει την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν πρώτα από όλους οι ΗΠΑ και η Βρετανία και της οποίας έχασαν οριστικά τον έλεγχο» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα του Ιράκ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί «γι’αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».

Παραμένουν όμηροι δεκάδες Τούρκοι

Παρά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα την Πέμπτη, περίπου 80 τούρκοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολλοί διπλωμάτες, παραμένουν όμηροι των τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 31 οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι απήχθησαν την Τρίτη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν αργότερα και η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωση των ομήρων, τόσο των οδηγών όσο και των 49 ατόμων που απήχθησαν από το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη την Τετάρτη.

Η τουρκική κυβέρνηση διέψευσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επεξεργάζεται εντολή για στρατιωτική δράση στο Ιράκ.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ