Εκεί όπου κρίνονται οι αγώνες…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όταν λέμε (και κάποιοι γράφουμε) πως η Εθνική Ελλάδος «δεν άξιζε το 3-0» στο ματς με την Κολομβία, προφανώς θα εννοούμε ότι <<δεν θα θέλαμε να ηττηθεί η «αγαπημένη»>>…

Όντως, κανείς δεν το ήθελε. Εκτός, ίσως, από ορισμένους εκ των ποδοσφαιριστών του εθνικού συγκροτήματος, που δεν έδειξαν ότι γνώριζαν πως έπαιζαν σε μουντιάλ!

Όταν μιλάμε για «ατυχία» προφανώς αγνοούμε τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Οι παλαιότεροι το έλεγαν διαφορετικά: «Δεν αρκεί να σε κόβει ΄πρέπει και να σε φταν΄»!

Ο Πορτογάλος προπονητής κ. Σάντος το είπε γλαφυρά και έξω από τα δόντια: «Όταν χάνεις 3-0, δεν μπορείς να μιλάς για δικαιοσύνη ή αδικία. Είναι σαν να αποφεύγεις την πραγματικότητα, σαν να μην βλέπεις κατάματα την αλήθεια».

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι «δεν μας έφταν΄»! Η Εθνική μας στον πρώτο της αγώνα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκτός από κάποιους ελάχιστους ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι έπαθαν «θερμοπληξία» με μόλις 24 βαθμούς Κελσίου!

Στο πρώτο ημίχρονο, όπου στατιστικά κυριαρχήσαμε στο γήπεδο, δεχθήκαμε ένα αστείο γκολ με το ξεκίνημα! Στη διάρκεια της «κυριαρχίας» μας, φλυαρήσαμε,  «πουλήσαμε» την μπάλα με τρόπο παιδαριώδη, και στις ελάχιστες τελικές προσπάθειες είμασταν όχι άτυχοι, αλλά άστοχοι.

Κι ενώ θα ανέμενε κανείς στο β’ μέρος να τα «δώσουμε όλα», εμείς αδρανήσαμε ξανά! Πάλι ο Σάντος ήτανε επίκαιρος στην διαπίστωση που έκανε: «Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε: στο πώς γίνεται με τόσο καλή εμφάνιση να φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε 3-0. Υπήρχαν θετικά πράγματα, αλλά και άλλα που πρέπει να κοιτάξουμε γιατί το 3-0 είναι βαρύ».

Θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι ένας καλός προπονητής σημαίνει πέραν από τις καλές διαπιστώσεις να κάνει και σωστές επιλογές, να διορθώνει τις αδυναμίες και να δημιουργεί ένα αξιόπιστο σύνολο που, στη χειρότερη των περιπτώσεων, «θα πουλάει ακριβά το τομάρι του»…

Πολύ συζήτηση σηκώνει ακόμη και το «καλή εμφάνιση». Πιστεύει ο προπονητής ότι καλή εμφάνιση είναι να μην μπορούν οι παίκτες να ανταλλάξουν δυο σωστές μπαλιές μεταξύ τους; Καλή εμφάνιση είναι όλες οι σέντρες να γίνονται στο γάμο του Καραγκιόζη; Καλή εμφάνιση είναι να μην μπορείς να μεταφέρεις την μπάλα στην άλλη άκρη του γηπέδου αλλάζοντας το παιχνίδι, να μην μπορείς να «στοπάρεις» την μπάλα, να μην δύνασαι να κάνεις ένα αξιόλογο σουτ, να μην μπορείς να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες;

Μα τότε, ποια είναι η κακή εμφάνιση;

Μήπως είναι η προσπάθεια του ποδοσφαιριστή να απομακρύνει την μπάλα μπροστά από την εστία του με …τακουνάκι; Γιατί κι αυτό το είδαμε, όπως είδαμε στη συνέχεια και την μπάλα να κατρακυλά στα ανυπεράσπιστα δίχτυα μας… ολοκληρώνοντας το θρίαμβο της απλώς υποφερτής, αγωνιστικά, Κολομβίας!

Συγγνώμη, αυτά τα κάναμε όταν 16χρονα παιδιά παίζαμε στις «αλάνες» και απέξω η γαλαρία μας έσουρνε τα εξ αμάξης…  Τα κάνουνε και τώρα παίκτες εκατομμυρίων ευρώ;

Ναι, δεν θέλαμε να επαναληφθεί πάλι το προηγούμενο του Παγκοσμίου Κυπέλου της Αμερικής.  Κάποιοι μας είχαν πείσει ότι αυτό ήτανε μόνον παρελθόν. Δυστυχώς είναι παρών και, πολύ φοβούμαστε θα είναι και …μέλλον!

Εκτός και εάν τα παιδιά μας συνέλθουν. Καλή είναι η κόμμωση, καλά τα χαμόγελα, καλές οι δηλώσεις, καλύτερα, όμως, είναι να σοβαρευτούν μέσα στο γήπεδο.

Εκεί όπου κρίνονται οι αγώνες…