Οι ΗΠΑ ζητούν «εθνική ενότητα» στο Ιράκ ως προϋπόθεση για βοήθεια

Ουάσινγκτον
Η Ουάσινγκτον θέτει ως όρο τον σχηματισμό «εθνικής ενότητας» στο Ιράκ για να έχει αποτέλεσμα ενδεχόμενη αμερικανική συνδρομή στην καταπολέμηση της ISIL, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνομιλία με τον ιρακινό ομόλογό του. Ενώ ο φόβος ανοικτής σύγκρουσης μεταξύ σιιτών και σουνιτών στη χώρα με φόντο την προέλαση των τζιχαντιστών είναι έντονος, οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο. Επιθέσεις στο ιρακινό έδαφος κατά μονάδων στρατολόγησης.

Στα όσα ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη συνομιλία που είχε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον ιρακινό υπουργό Χοσιάρ Ζεμπαρί είναι εμφανής η απογοήτευση της Ουάσιγνκτον για τη μέχρι τώρα στάση του Μαλίκι και η ανησυχία της για τον κίνδυνο πλήρους κλίμακας σεκταρτιστικής διαμάχη.

Ο Κέρι, ανέφερε η Ουάσινγκτον, «υπογράμμισε εμφατικά ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ θα ήταν επιτυχής μόνο εάν οι ιρακινοί ηγέτες ήταν πρόθυμοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να εφαρμόσουν μία συντονισμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για σχηματισμό της εθνικής ενότητας που απαιτείται ώστε να προχωρήσει η χώρα και να αντιμετωπίσει την απειλή της ISΙL».

Ο αμερικανός υπουργός κάλεσε επίσης το Ιράκ να κυρώσει γρήγορα τα αποτελέσματα των κοινοβολευτικών εκλογών της 30ης Απριλίου και να σχημστίσει σύντομα κυβέρνηση χωρίς νέες μάχες διαρκείας όπως την περίοδο του 2010.

Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Βρετανία την κρίση είναι η αναφορά του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ (που ήταν στην ηγεσία του Λονδίνου την εποχή της επέμβασης) ότι ο Μαλίκι «εξαιτίας της σεκταριστικής στάσης του, έχασε την ευκαιρία να χτίσει ένα συνεκτικό Ιράκ».

Επιθέσεις σε ιρακινά κέντρα στρατολόγησης

Στο ίδιο το ιρακινό έδαφος, η ταχεία προέλαση της ISIL μοιάζει μεν την Κυριακή να έχει επιβραδυνθεί, αλλά η ένταση παραμένει. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν βορειοδυτικά της Βαγδάτης όταν οβίδες έπληξαν ένα κέντρο στρατολόγησης εθελοντών για τη μάχη κατά της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο, ανάμεσά τους ήταν τρεις στρατιώτες. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Χάλες, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μπακούμπα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα.

Παράλληλα, άλλες πηγές ανέφεραν στο πρατορείο ότι τουλάχιστον έξι ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ιρακινών δυνάμεων εναντίον οχηματοπομπής των κούρδων μαχητών πεσμέργκα, σε απόσταση 150 χιλιόμετρων από τη Βαγδάτη.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η επίθεση, που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Χανάγκιν, είχε συγκεκριμένα στόχο τα κουρδικά στρατεύματα ή αν επρόκειτο για λάθος.

Newsroom ΔΟΛ