Σαμαράς: Ξεχάστε τις πρόωρες εκλογές

Αθήνα
«Ξεχάστε τις εκλογές» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέντευξη, στο Βήμα της Κυριακής, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό.Δηλώνει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία ώς τον Μάρτιο του 2015.Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας, και τονίζει ότι ώς τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών.

Εκτιμά ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει με τον πλέον επίσημο τρόπο παρεμβάσεις εντός του επομένου εξαμήνου υπέρ των πλέον ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και συγκροτημένο σχέδιο φοροελαφρύνσεων, διαρκείας ορισμένων χρόνων, διευκρινίζοντας, πάντως, πως σε περίπτωση, που οι οικονομικοί δείκτες εξακολουθήσουν την ανοδική τους πορεία τότε, οι πρώτες φοροελαφρύνσεις θα αποφασιστούν στους επόμενους μήνες.

“Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα” σημειώνει ο κύριος Σαμαράς, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική και ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία αλλά και τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών.

Ο κύριος Σαμαράς τονίζει μάλιστα, πως έχει έλθει πλέον η ώρα να θέτει ή ίδια η Αθήνα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, διαφωνώντας, όπως λέει, με όλους όσοι εντοπίζουν στο κυβερνητικό σχήμα “μεταρρυθμιστική κόπωση”, ενώ αποδίδει τις καθυστερήσεις, που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν σε θεσμικά εμπόδια, που όπως λέει ξεπερνιούνται σταδιακά.

“Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα. Κι έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνει, δε πως το σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Φθινόπωρο. Εκτιμά, μάλιστα, πως όταν ανακηρυχθεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος τότε η χώρα μας θα μπορέσει ευκολότερα να προσελκύσει επενδύσεις.

Εξαπολύει, μάλιστα, επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: “Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει «σκουπίσει» η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!”.

Παράλληλα, εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία “ανεξαρτήτως συγκυριών”. “Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το «παιγνίδι», να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προτρέποντας φίλους και αντιπάλους να…ξεχάσουν τις πρόωρες εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται με αρκετά αισιόδοξη διάθεση και στις πιθανότητες η παρούσα Βουλή να προχωρήσει τελικώς στην εκλογή ΠτΔ: “Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι… Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο «εμπόδιο» για την εξάντληση της τετραετίας”.

* Διαβάστε αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής.

Newsroom ΔΟΛ