Υποβρύχια: 7 δισ. ευρώ αγωγή κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο

Αγωγή ύψους 7 δισ. ευρώ κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, σε βάρος της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Γερμανικής  εταιρείας HWD και των θυγατρικών της κατασκευαστικών εταιρειών, που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση έξι 6 υποβρυχίων για το πολεμικό Ναυτικό.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 3,2 δισ. ευρώ, σε αυτές της εταιρείες και με βάσει δυο συμφωνίες των ετών  2000 και 2002,  θα έπρεπε, από το 2006 να είχαν παραδώσει και τα έξι υποβρύχια.  Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο το διαβόητο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ, θα ανοίξει ένα τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τον Αθήνα 9.84, το Πολεμικό Ναυτικό  αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των υπολοίπων τεσσάρων 4 υποβρυχίων που βρίσκονται , σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, αλλά είναι σε κάποια στέγαστρα  των Ναυπηγείων.

Τo Πολεμικό Ναυτικό, όπως διαβεβαίωσε ο Αρχηγός Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, διαθέτει το αναγκαίο επιστημονικό και επιχειρησιακό προσωπικό, έτσι ώστε, και με τη βοήθεια των εργαζομένων, να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των 4 υποβρυχίων. Το έκτο υποβρύχιο,που έχει προπληρωθεί η Ελλάδα απλά το ξεχνάει…

Το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε στους άνεργους και απλήρωτους για 2 χρόνια εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, αφού τα ναυπηγεία είναι κλειστά, μείωση των αποδοχών τους κατά 35%, με ελάχιστο όριο τα 850 ευρώ.

Οι 835 εργαζόμενοι δέχτηκαν και υπέγραψαν διετή σύμβαση και ήδη έχουν αρχίσει να εργάζονται.

Επίσης, θα προσληφθούν με τους ίδιους όρους και 120 εργαζόμενοι από την εταιρεία τροχαίου υλικού, που έχει εργασιακή σχέση με τα Ναυπηγεία.

Η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπό τον αραβολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, ζητούσε, επιπλέον,  δηλαδή, πέρα από το 3,2 δισ. ευρω που ήδη έχει καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο, άλλα 150 εκατομμύρια, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή των 4 ημιτελών υποβρυχίων.

Το Π.Ν., που αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της ναυπήγησης εκτιμά ότι, με  λιγότερα από 75 εκατ. ευρώ, τα 4 υποβρύχια, θα είναι πανέτοιμα για να ενταχθούν στη δύναμη του Στόλου.

Επίσης, είναι εντυπωσιακή και η εξής οικονομική παράμετρος. Η Διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , ζητούσε από το ΥΠΕΘΑ, 30 εκατομμύρια ευρώ, για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων στον τομέα των υποβρυχίων. Αυτή η επαναλειτουργία, στοίχιζε στο Πολεμικό Ναυτικό, μόνο 500 χιλιάδες ευρώ.