Λι Κετσιάνγκ: «Η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική»

li-ketsiangk-h-ellhno-kinezikh-synergasia-exei-megalh-prooptikh 

Τον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό, εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Μιλώντας στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων τού Μουσείου, ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε γι άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά τού πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε:

«θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο ξένος επίσημος υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα. «Ο χρόνος είναι σαν το νερό» είπε και πρόσθεσε:

«Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας».

Πρόσθεσε, δε, πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Πριν τις ομιλίες, οι δύο πρωθυπουργοί, συνοδευόμενοι από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου και Γιάννη Ανδριανό, τους υφυπουργούς Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, τη γγ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και βουλευτές, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, από τον διευθυντή Γιώργο Ρεθυμνιωτάκη και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον αρχαιολογικό του πλούτο.

Source: Newpost