ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση του ειδικού επιδόματος δασκάλων του εξωτερικού

Μία πρώτη, σημαντική, νίκη πέτυχαν οι Έλληνες δάσκαλοι που είναι αποσπαμένοι σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού!  Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  έκρινε ότι δεν πρέπει να φορολογείται το ειδικό επίδομα που παίρνουν οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματική την μέχρι τώρα φορολόγηση του.

Αναλυτικότερα,  αντισυνταγματική έκρινε, με την υπ’ αριθμ. 1164/2014 απόφασή του, το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη φορολόγηση του ειδικού επιμισθίου (επιδόματος) που λαμβάνουν οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν αποσπώνται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα που θα αποσπαστεί ο κάθε δάσκαλος και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ χορηγείται προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης που υπάρχει σε κάθε χώρα της αλλοδαπής.Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι το επίμαχο επίδομα, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, καθώς έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού.Επιπρόσθετα δε, η φορολόγηση του ειδικού επιδόματος είναι αντισυνταγματική καθώς επιβλήθηκε αναδρομικά.Συγκεκριμένα, κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 22 του νόμου 2954/2001.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Φωτογραφία: Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Αστόρια, ΗΠΑ.