Διεθνή κατακραυγή για την καταδίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera

Κάιρο, Αίγυπτος

Μαύρη ημέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με την καταδίκη στην Αίγυπτο των δημοσιογράφων του Al Jazeera Πίτερ Γκρέστ, Μοχάμεντ Φάχμι και Μπαχέρ Μοχάμεντ σε ποινές κάθειρξης από επτά έως δέκα έτη κατηγορούμενοι για υποστήριξη της -απαγορευμένης πλέον- Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις, οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καθώς και πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, κατακεραυνώνουν το Κάιρο και ζητούν την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν με παντελή απουσία αποδείξεων -και μάλιστα βιντεοσκοπημένο υλικό που χρησιμοποίησε η εισαγγελία εις βάρος τους ανήκε σε άλλα δίκτυα και όχι το Al Jazeera.

Οι δημοσιογράφοι κρατούνταν επί μήνες χωρίς δίκη κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία», ενόσω οι Αρχές κορύφωναν την εκστρατεία καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία και κηρύχθηκε παράνομη με τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της να δικάζονται και να καταδικάζονται μαζικά σε θάνατο.

«Θα πληρώσουν γι’ αυτό» φώναζε ο καναδο-αιγύπτιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάχμι καθώς τον απομάκρυναν μετά το πανδαιμόνιο που ακολούθησε την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δικαστική αίθουσα, η οποία ήταν κατάμεστη με δημοσιογράφους, διπλωμάτες και συγγενείς.

«Η καταδίκη αψηφά κάθε έννοια λογικής και Δικαιοσύνης» δήλωσε ο διευθυντής του αγγλόφωνου Al Jazeera Αλ Άνστεϊ. Οι δημοσιογράφοι του δικτύου φωτογραφίζονται με φιμωμένα στόματα, διατρανώνουν πως «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων τους.

Ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της απορρίπτει η Αίγυπτος την κριτική που διατυπώνεται διεθνώς. «Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κάθε σχόλιο από τρίτη πλευρά που εγείρει αμφιβολίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και τη δικαστική του κρίση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παρωδία χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι τις μαζικές δίκες που οδήγησαν στην καταδίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera, καθώς και τις θανατικές ποινές που «μοίρασε» το Κάιρο σε υποστηρικτές και μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε η Πιλάι για το μπαράζ διώξεων στην Αίγυπτο και κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον πρώην στρατάρχη που ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ότι συνθλίβει τα μέσα ενημέρωσης.

Από αμερικανικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι μόλος ενημερώθηκε για την εξέλιξη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμε Σούκρι μεταφέροντας τη «σοβαρή δυσαρέσκεια» των ΗΠΑ για την καταδίκη των δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανατριχιαστική και δρακόντεια ποινή», αναφέροντας επίσης ότι είχε συζητήσει το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον ίδιο τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι την Κυριακή στο Κάιρο.

Ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι είναι καίριας σημασίας να κινηθεί άμεσα ο Αιγύπτιος πρόεδρος και να απαντήσει στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ακολούθως ανακοίνωση τονίζοντας ότι η καταδίκη των δημοσιογράφων συνιστά «πλήγμα στη δημοκρατική πρόοδο στην Αίγυπτο».

Σοκ, μεγάλη απογοήτευση και αποτροπιασμό εξέφρασε την ίδια στιγμή η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Ο Πίτερ Γκρέστ, πρώην εργαζόμενος στο BBC, είναι Αυστραλός πολίτης. Ο αδελφός του, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, δήλωσε πως ο Γκρέστ μίλησε τηλεφωνικά στους γονείς του στην Αυστραλία μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο τηλεφώνημα. Είναι εξαιρετικά αναστατωμένοι και πολύ οργισμένοι για την απόφαση. Βρισκόμαστε όλοι σε καθεστώς σύγχυσης για την ετυμηγορία που ανακοινώθηκε σήμερα. Κατ’ εμάς αψηφά κάθε λογική» δήλωσε ο αδελφός του δημοσιογράφου.

Ο ίδιος ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ δήλωσε σε επικοινωνία με τον τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ότι ο Πίτερ Γκρέστ είναι αθώος έναντι όλων των κατηγοριών.

«Μόλις κατέστρεψαν μία οικογένεια» δήλωσε ο αδελφός του Μοχάμεντ Φάχμι, Αντέλ, ο οποίος βρισκόταν εντός της δικαστικής αίθουσας κατά τη δίκη-φάρσα. «Τα πάντα είναι διεφθαρμένα» είπε ο Αντέλ αναφέροντας ότι είχε ελάχιστη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.

Ο Μοχάμεντ Φαχμί είναι καναδο-αιγύπτιος και στο παρελθόν εργαζόταν στο CNN.Ο Καναδός πρεσβευτής, ο οποίος παρέστη στη δίκη εκ μέρους του Φάχμι, δήλωσε ότι πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την καταδίκη. «Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν κατανοούμε αυτή την ετυμηγορία» δήλωσε.

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για την καταδίκη, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε στο Φόρεϊν Όφις. Η Βρετανίδα πρεσβευτής στο Κάιρο, η οποία παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένη τονίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης για κάθε δημοκρατία».

Έντεκα κατηγορούμενοι οι οποίοι δικάστηκαν ερήμην, περιλαμβανομένων τριών ξένων δημοσιογράφων, καταδικάστηκαν σε ποινές δεκαετούς κάθειρξης έκαστος. Οι δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν είναι οι Σου Τέρτον και Ντομινίκ Κέιν από τη Βρετανία και η Ρένα Νέτζες από την Ολλανδία.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «αυτή είναι μία καταστροφική ετυμηγορία για τους άνδρες και τις οικογένειές τους, και μαύρη ημέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Αίγυπτο, όταν δημοσιογράφοι φυλακίζονται και αποκαλούνται εγκληματίες ή ‘τρομοκράτες’ όταν απλώς κάνουν τη δουλειά τους».

Η διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούθερ τόνισε ότι η δίκη ήταν μία «εκδικητική φάρσα, δίωξη δημοσιογράφων σε μία διαρκή διαμάχη μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ» που στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Δημοσιογράφοι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με δηλώσεις και μέσω κοινωνικών δικτύων την καταδίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera. Ξένοι ανταποκριτές στην Αφρική δηλώνουν συντετριμμένοι και εντελώς σοκαρισμένοι για τη δικαστική απόφαση.

Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ