Η Ελλάδα 1η στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πυροτεχνημάτων

 

Ο σκοτεινός ουρανός πάνω από τη λίμνη του Brno στην Τσεχία ήταν τη νύχτα της 18ης Ιουνίου, η θεατρική σκηνή, όπουπυροτεχνήματα διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων, υπό τους ήχους μουσικής, έδωσαν μια φαντασμαγορική παράσταση, εκτελώντας με χάρη και ακρίβεια, τη χορογραφία του παραγωγού και σκηνοθέτη σόου πυροτεχνημάτων και ειδικών εφέ Παύλου Νάνου. 


«Πρόκειται για μια κανονική θεατρική παράσταση που υλοποιείται με τα πυροτεχνήματα» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Νάνος που μαζί με την ομάδα του κατέκτησαντην πρώτη θέση για την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πυροτεχνημάτων Ignis Brunensis 2014 που διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο στη Λίμνη του Brno στην Τσεχία. 

Σε αυτό τον διαγωνισμό, που γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια, δήλωσαν φέτος συμμετοχή 50 χώρες από όλο τον κόσμο. Στον τελικό του Ignis Brunensis προκρίθηκαν οι ομάδες της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, με την ομάδα του κ. Νάνου, ο οποίος και σχεδίασε μια χορογραφία πυροτεχνημάτων με θέμα την κοινωνική κρίση. «Ήμασταν τρεις άνθρωποι από την Ελλάδα, εγώ και δύο πυροτέχνες» λέει ο κ. Νάνος. 

Η παράσταση δόθηκε μπροστά σε 150 χιλιάδες θεατές, τους οποίους συγκίνησε και απέσπασε την πρώτη θέση. Το βραβείο απονεμήθηκε στους Έλληνες νικητές στις 19 Ιουνίου, στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης Brno, όπου ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. 

«Είναι ένα 17λεπτο πρόγραμμα, του οποίου» όπως εξήγησε ο κ. Νάνος, «το πρώτο μέρος είναι ένας παραδοσιακός τσέχικος χορός όπου βλέπετε τις κινήσεις ενός ζευγαριού να συμβολίζονται με τα χρώματα της σημαίας της διοργανώτριας χώρας, της Τσεχίας. Το δεύτερο μέρος είναι μια καλλιτεχνική πυροτεχνική παρουσίαση με σκοπό να στείλει ένα μήνυμα, ότι κάτι δεν πάει καλά στη σύγχρονη κοινωνία. Ο πόλεμος, η βία, η φτώχια, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κοινωνική ανισότητα οδηγούν τον άνθρωπο να γίνεται εχθρός του εαυτού του. 

Το δεύτερο κομμάτι του show χρησιμοποιεί τραγούδια, όπως το Black black heart του David Usher και το Summertime sadness της Lana Del Ray καθώς και αποσπάσματα από διάσημες ομιλίες, ώστε να αφυπνίσει τη νέα γενιά να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον με ένα πολύ φαντασμαγορικό και αισιόδοξο τρόπο». 

Σε αυτό το δεύτερο μέρος κυριαρχεί το πυροτέχνημα με ένα χαμογελαστό πρόσωπο που μετατρέπεται σε θλιμμένο. Όπως λέει ο κ. Νάνος είναι ένα πυροτέχνημα που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά και έγινε ειδική παραγγελία σε εργοστάσιο στην Ισπανία. 

Έμπνευση για τον δημιουργό υπήρξε η κατάσταση στην Ελλάδα, «η διαδικασία σχεδιασμού της παράστασης διήρκεσε δύο μήνες, έγινε πρώτα σε software, έγιναν παραγγελίες σε εργοστάσια παρασκευής πυροτεχνημάτων σε όλο τον κόσμο και στην Τσεχία μας βοήθησε μια δεκαμελής υποστηρικτική ομάδα για να στήσουμε την παράσταση τεχνικά. Είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνεται από τον δήμο του Brno σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού της Τσεχίας, δίνεται το ίδιο χρηματικό ποσό σε όλους τους συμμετέχοντες και με αυτά τα χρήματα πρέπει να φτιάξουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά». 

Στην Ελλάδα, τα πρώτα πυροτεχνήματα τα έφερε ο Σπετσιώτης προπάππους του Παύλου Νάνου. «Ο προπάππους μου, Δημήτρης Μπούμπουλης, του θρυλικού γένους, έφερε τα πρώτα πυροτεχνήματα το 1920 για την αναπαράσταση της βύθισης της τουρκικής ναυαρχίδας στις Σπέτσες. 

Για τον σκοπό αυτόν έφερε έναν Ιταλό που του δίδαξε την τέχνη και έπειτα ο προπάππους μου δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στο τότε αραιοκατοικημένο Γαλάτσι». Με σπουδές στο Πολυτεχνείο και έχοντας μάθει την τέχνη των πυροτεχνημάτων μέσα από την οικογένεια, ο 31χρονος Παύλος Νάνος συνεχίζει την παράδοση διευθύνοντας την εταιρεία Nanos Fireworks & Special Effects στο Μαρούσι.

Έχει ήδη κατακτήσει πέντε πρώτα παγκόσμια βραβεία και έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως τελετές έναρξης και λήξης Ολυμπιακών Αγώνων, Tomorrowland, Eurovision. Έχει επιμεληθεί ειδικά εφέ σε μεγάλες συναυλίες των Rihana, Jlo, AC/DC κα. 

Επόμενος καλλιτεχνικός σταθμός είναι το φεστιβάλ Tomorrowland που πραγματοποιείται στο Βέλγιο τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και είναι, όπως αναφέρει ο κ. Νάνος το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με djs, στον κόσμο.


 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ