Ανετράπη η θανατική ποινή Κινέζας που είχε σκοτώσει τον άντρα της

 

Ανώτατο δικαστήριο της Κίνας ακύρωσε την καταδίκη στη θανατική ποινή την οποία είχε επιβάλει σε μια 43χρονη γυναίκα που κατηγορείτο για τη δολοφονία του συζύγου της, δήλωσε η δικηγόρος της.


Η Λι Γιαν, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2011, ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας επί τρία χρόνια, καθώς ο σύζυγός της, Ταν Γιονγκ, την κακοποιούσε σωματικά, σεξουαλικά και φραστικά. 

Όπως υποστηρίζει η ίδια είχε υποστεί εγκαύματα από τσιγάρα, ενώ ο Ταν της είχε κόψει το ένα από τα δάχτυλα του χεριού της.

Η Λι σκότωσε τον σύζυγό της, αφού εκείνοςείχε απειλήσει να την πυροβολήσει. Στη συνέχεια, η γυναίκα διαμέλισε το σώμα του Ταν, κατά πληροφορίες σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το φόνο. 

Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή θα ωθήσει την κυβέρνηση ώστε να λάβει σοβαρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. 

«Αυτό σημαίνει ότι οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας θα τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής από τις διάφορες πλευρές, ιδιαίτερα από τα δικαστήρια», δήλωσε η δικηγόρος της Λι, Γκούο Ζιανμέι, η οποία ειδικεύεται στα δικαιώματα των γυναικών.

«Η υπόθεση της Λι έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οι κινεζικές αρχές να λάβουν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών», δήλωσε ο Ουίλιαμ Νι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.