Αίγυπτος: Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα

Η Αίγυπτος υπερασπίστηκε χθες Τετάρτη το δικαστικό της σύστημα στα Ηνωμένα Έθνη εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την φυλάκιση των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα λέγοντας σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους ότι σέβεται τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης και δεν θεωρεί έγκλημα την δημοσιογραφία.

Διπλωμάτες από περισσότερες από 17 χώρες, περιλαμβανομένων των οκτώ μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Διαπιστευμένων Ανταποκριτών στα Ηνωμένα Έθνη για να δείξει την αλληλεγγύη της προς τους τρεις καταδικασθέντες δημοσιογράφους του Al Jazeera.

Ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, ο αιγυπτιακής καταγωγής Καναδός υπήκοος Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν την Δευτέρα σε ποινή φυλάκισης επτά ετών. Και οι τρεις αρνούνται την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με την απαγορευμένη πλέον οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η υπόθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και οι ΗΠΑ ζήτησαν την ακύρωση της “τρομακτικής και σκληρής” δικαστικής απόφασης.

“Το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου φημίζεται για τις πλήρεις εγγυήσεις που παρέχει στους εναγόμενους. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα τηρηθούν οι πρέπουσες διαδικασίες και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σε αυτή την υπόθεση και σε όλες τις άλλες υποθέσεις”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη Οσάμα Αμπντελχαλέκ Μαχμούντ.

Η εκστρατεία που διεξάγεται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων έχει ως σύνθημα το “Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα”.

“Συμβάλλουμε απόλυτα στη φράση που χρησιμοποιείτε: η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Έχουμε 1.200 ξένους ανταποκριτές που εργάζονται στην Αίγυπτο. Κανένας τους δεν έχει δεχτεί παρενόχληση… Σεβόμαστε απόλυτα τον ρόλο των δημοσιογράφων”.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ο Ρόμπερτ Μαχόνι, είπε ότι περίπου 67 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί στην Αίγυπτο από την ανατροπή της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.

“Πολλοί έχουν αποφυλακιστεί, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε 14 δημοσιογράφοι βρίσκονται σε φυλακή της Αιγύπτου περιλαμβανομένων των τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera. Αυτό καθιστά την Αίγυπτο…τη χώρα που φυλακίζει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον αραβικό κόσμο, περισσότερους κι από τη Συρία”, είπε.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα παρέμβει στη δικαιοσύνη.

Ο πρώην πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ Χοσέ Ράμος Χόρτα δήλωσε στη σύσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη ότι θεωρεί πως η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μέσω της δημιουργικής διπλωματίας.

“Κάποιες φορές ηγέτες σαν τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου χρειάζονται μία διέξοδο. Έχουν δώσει το μήνυμα, το μήνυμά τους ακούστηκε, τώρα είναι η ώρα για να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση για όλους”, είπε ο Χόρτα..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ