Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκινά εκστρατεία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

“Θα αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα“, υπογραμμίζει η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”. 
Στο πλαίσιο της έναρξης διεθνούς εκστρατείας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, διοργάνωσε διεθνή συνάντηση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, υπό τον τίτλο “Παρθενώνας Η ακεραιότητα ενός Μνημείου – Συμβόλου, ο Ρόλος των Πολιτών, Μια Διεθνής Εκστρατεία”.
Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την εκστρατεία να έχεις υποστήριξη από προσωπικότητες διεθνούς κύρους και εμβέλειας. 
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, όπου το θέμα ήταν “Η Αναγκαιότητα της Επανένωσης – Το Θεωρητικό Υπόβαθρο”, μίλησαν ο Mounir Bouchenaki, Επίτιμος Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Διευθύντριας της Unesco κυρίας Irina Bokova, Διευθυντής Arab Regional Centre for World Heritage στο Bahrain, ο οποίος τόνισε ότι η “Πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή κάθε έθνους”, ο Δημήτρης Παντερμαλής Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος έδειξε στη γιγαντοοθόνη την προσωρινή αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσίασε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα ως σύμβολα της εθνικής μας αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς και θύμισε ότι “το πρώτο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε την εποχή της Βασιλείας του Όθωνα, πριν από 200 χρόνια”. Ο κ. Παντερμαλής τόνισε ότι “έχει μεγάλη σημασία για ένα λαό το πώς διαχειρίζεται τα μεγάλα θέματά του. Η ανοχή που έδειξε η Ελλάδα επί τόσα χρόνια να θέτει το ζήτημα της επιστροφής και να κερδίζει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι ένα εθνικό επίτευγμα”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο William St Clair,Ανώτερος Ερευνητής στο Institute of English Studies, School of Advanced Study, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος προέτρεψε τους Έλληνες να μην περιοριστούν στο αίτημα τους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά να συμπεριλάβουν σε αυτό όλες τις ιδέες της αρχαίας Ελλάδας που είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με την ιστορία του μνημείου. “Κλεμμένη Ιστορία και Πολιτισμός – Καταπολεμώντας την ατιμωρησία από τα εγκλήματα πολέμου στη διαφθορά και τις κλεμμένες αρχαιότητες” ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Mark Vlasic.
Τη Διεθνή Συνάντηση χαιρέτησαν ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, ενώ μεταδόθηκε μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO Irina Bokova. 
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μεταδόθηκε το βίντεο με τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με τη Μελίνα Μερκούρη να διερωτάται “τι είναι το Ταζ Μαχάλ για τους Ινδούς; Τι είναι η Καπέλα Σιστίνα για τους Ιταλούς; Για τους Έλληνες τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι η υπερηφάνεια τους”. Στο ίδιο ταινιάκι εμφανίζεται και ο Ζυλ Ντασέν να δηλώνει ότι η Μελίνα του έλεγε “μακάρι να έρθουν τα Γλυπτά όσο είμαι ζωντανή, αλλά κι αν έρθουν αφού εγώ θα έχω πεθάνει, τότε θα ξαναγεννηθώ”. Σε παλαιότερες δηλώσεις της η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπογραμμίζει ότι “Η έκφραση του μέτρου και της απόλυτης αρμονίας, το σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ο Παρθενώνας, και δεν είναι τυχαία σύμβολο της UNESCO. Ως μήνυμα σεβασμού ανάμεσα στους λαούς και το μόνο μήνυμα που μπορεί να οδηγήσει στο μέτρο και την ισορροπία”.
Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο “Η Εκστρατεία για τα Μάρμαρα – Ο Ρόλος των Πολιτών”, μίλησαν η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη Μανουέλλα Παυλίδου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα David Hill, ο Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα Eddie O’Hara, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Καθηγητής Dusan Sidjanski, o Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, ο Δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης και ο Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος.
To μήνυμα της εκδήλωσης ήταν :REturn the marbles REstore Parthenon REstart history, δηλαδή Επιστροφή των Μαρμάρων, Αποκατάσταση του Παρθενώνα και Επανεκκίνηση της Ιστορίας. Η ημερίδα αποτελεί μια εξαιρετική επανεκκίνηση της διεθνούς εκστρατείας της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο όλοι έχουμε λόγο και ρόλο. Η επιχειρηματολογία άλλωστε είναι υπέρ μας αφού, με την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης, καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός των Βρετανών για τη διατήρηση των Μαρμάρων. Οι φωνές πολλαπλασιάζονται. Η δήλωση του Τζορτζ Κλούνεί που προβλήθηκε στην εκδήλωση ήταν κι αυτή ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που πρέπει να ορθώσουμε όλοι οι υποστηρικτές απέναντι στην αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου.