Κίνδυνο οπισθοδρόμησης της ΠΓΔΜ βλέπει η ΕΕ

Κίνδυνο οπισθοδρόμησης της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των προβλημάτων που εμφανίζονται όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου, διαπιστώνει ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

Σε συνέντευξη του στην ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων «Novatv», ο κ. Φούλε επισημαίνει την ανάγκη διαχωρισμού κράτους-κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ, την εξάλειψη των προβλημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, την εγκαθίδρυση ενός λειτουργικού και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και την εμπέδωση ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

«Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Η παρούσα ανησυχία αφορά στον κίνδυνο που υπάρχει για οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς όπου νωρίτερα υπήρχε πρόοδος», σημειώνει.

«Όλα αυτά τα εξήγησα στον πρωθυπουργό (σ.σ. Νίκολα Γκρούεφσκι) και αναμένω να δω πρόοδο. Εμείς αποστέλλουμε επίσης μηνύματα προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα κάθε φορά που συναντιόμαστε με αυτούς σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ταχύτερη πρόοδος στην πορεία προς την Ε.Ε.

»Αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα είναι πως είναι απαραίτητος ο εποικοδομητικός διάλογος και η ώριμη πολιτική συμπεριφορά εκ μέρους όλων των πολιτικών παραγόντων και των κομμάτων. Έτσι όπως αναμένουν οι πολίτες», ανέφερε ακόμη ο κ. Φούλε.